Dívčí kapela z Blovic vybrala pro mobilní hospic téměř 120 tisíc korun

13. září 2019 15:35

Studentky Gymnázia Blovice Adéla, Anežka, Bára a Markéta tvoří dohromady kapelu Railtale. Hrají spolu poměrně krátce. Přesto dokázaly velkou věc. I díky Nadaci Via uspořádaly pětici benefičních koncertů ve prospěch mobilního hospice Domov v Plzni. Na nich vybraly přes 81 tisíc korun. Další peníze přidala Nadace Via a tak se nakonec na dárkovém šeku pro hospic objevila částka 118 235 korun.

„První co nás napadlo, byla podpora dětské onkologie tady v Plzni. Ale pan primář nám řekl, že financí mají dostatek a dal nám kontakt právě na mobilní hospic Domov,“ popisuje začátky projektu třídní učitel blovických děvčat Ivo Barca. On byl dospělým garantem projektu, jinak si ale dívky vše vyřizovaly samy. Sepsaly projekt, který pak v Praze v Nadaci Via představily. Z Plzeňského kraje uspěly jako jediný tým.

Hospic peníze použije na provozní náklady

První koncert byl v kostele v Nepomuku. „To je obrovský prostor, my jsme do té doby hrály po kavárnách. Přišli nejenom spolužáci, ale i spoustu jiných lidí, kteří si nás našly podle našich webových stránek nebo plakátů. Byl už advent a atmosféra byla nádherná,“ vzpomíná zpěvačka kapely Barbora. Koncertů bylo nakonec pět – ve Švihově, Neurazech a dvakrát v Blovicích. A pak už byl na světě šek na více než 118 tisíc korun pro mobilní hospic Domov. „Rozdělíme to mezi plat sestřičky, lékaře, zaplatíme benzín na cestu k pacientům. Prostě použijeme to na provozní náklady,“ říká ředitelka hospicu Jana Evelína Červánková.

Členky dívčí kapely Railtale podpořily částkou 118 235 korun, kterou vybraly jako výtěžek ze vstupného na svých koncertech. Šek převzala Jana Červánková, ředitelka hospicu

Jak vznikl název kapely? Railtale znamená železniční příběh. Do blovického gymnázia a dvakrát týdně na zkoušky totiž jezdí děvčata právě vlakem. Pokud si chcete kapelu poslechnout osobně, není nic jednoduššího než dorazit na jejich koncert. „12. října hrajeme opět pro hospic a 17. listopadu v Neurazech. To bude taková vzpomínková akce v souvislosti s událostmi z listopadu 1989,“ zve kytaristka Markéta.

autoři: Jan Markup , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio