Divoké počasí zaměstnává hasiče v kraji oproti loňsku podstatně víc

Jen během první poloviny měsíce vyjížděli hasiči v Plzeňském kraji až šestkrát častěji k zásahům. Výjezdy se týkaly hlavně popadaných a vyvrácených stromů a také odčerpávání vody. Nejvíce zasaženými okresy byly Rokycansko, Klatovsko, Domažlicko, jižní Plzeňsko, ale i samotná Plzeň.

V Plzeňském kraji často varují meteorologové před přívalovými dešti a silnými bouřkami. Během červencových bouřek zaplavovala voda sklepy, zahrady, kruhové objezdy a komunikace. Častěji než k odčerpávání vody, vyjížděli hasiči k odstraňování popadaných stromů. Nejvíce tedy využili motorové pily a vysavače vody.

„Když přijde bouřka, tak se nejprve zprůjezdňuje, odklidí se stromy a pak se jezdí a likvidují se následky jako jsou například zaplavené sklepy,“ poznamenal dobrovolný hasič Marek Grolmus. Strom spadlý na komunikaci, který má průměr kmene zhruba 40 cm, dokáží hasiči zlikvidovat do 10 minut.

S počasím se v červenci pojilo více než 500 výjezdů

„Loňský červenec byl o mnoho klidnější,“ shrnul červencovou situaci velitel dobrovolných hasičů v Plzni - Skvrňanech Vlastimil Malina. Letošní červencové bouřky byly spojeny se silným větrem. Proto hasiči vyjížděli k 357 případům, kdy museli odstraňovat spadané a vyvrácené stromy. Vodu odčerpávali 130krát. „Jedná se o více než šestinásobný nárůst oproti loňskému roku,“ uvedl mluvčí krajských hasičů Petr Poncar.

V několika případech vytvářeli hasiči z pytlů s pískem hrazení, aby se voda nedostala na pozemky, nebo aby odklonili tok vody mimo komunikaci. Hasiči jsou letos kvůli bouřkám často vytížení. Práci dobrovolného hasiče je náročné skloubit se zaměstnáním a rodinou.

autoři: Karolína Sedláková , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio