Dlouhodobý stres může vyvolat úzkostnou poruchu

8. září 2020

„Ideální je dlouhodobý stres vůbec nemít,“ říká plzeňská psycholožka Mgr. Daniela Voláková. Ne vždy se mu ale můžeme vyhnout a pak je důležité zapojit vyrovnávací mechanismy, které nás vrátí k pozitivnímu náhledu na život.

Podle Daniely Volákové u každého funguje něco jiného: „Jsou to relaxační metody, jóga, meditace apod. Dlouhodobé přetížení, které nezvládáme kompenzovat, vždy vede k nějaké závažné psychické nebo i fyzické poruše. Proto bychom měli udržovat základní duševní hygienu, abychom se ve svém životě cítili dobře.“

Příčiny úzkostných poruch bývají i biologické. „Kromě jiného záleží také na naší genetické výbavě. Člověk s dráždivým nervovým systémem intenzivně a bouřlivě reaguje i na malé podněty. A hůř tedy zvládá už běžné starosti každodenního života,“ vysvětluje psycholožka.

Jak úzkostným poruchám předcházet? Lze je vyléčit? Co dělat v případě záchvatu paniky? Jak může blízkému s psychickými problémy pomoci rodina? Kdy se obrátit na psychologa nebo psychiatra? Poslechněte si rady Daniely Volákové.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.