Dnes je to 10 let ode dne, kdy do České republiky vtrhnul orkán Kyrill

18. leden 2017

Od řádění orkánu Kyrill v České republice už uplynula řada let. Tehdy napáchal obrovské škody a zmařil čtyři lidské životy. Celkově mu v Evropě padlo za oběť 45 lidí. Orkán dorazil do Česka 18. ledna 2007 a maxima dosáhl 19. ledna v jednu hodinu ráno. Nejvyšší naměřená rychlost větru dosáhla hodnoty 216 kilometrů v hodině.

V roce 2007 napáchal Kyrill největší škody na Šumavě, a to nejen v celorepublikovém měřítku, ale i v tom evropském. V Národním parku Šumava vichr pokácel milion kubíků dřeva. Podle lesního zákona se měly tenkrát všechny polomy odstranit. Vedení ale rozhodlo, že část zničeného lesa zůstane bez zásahů a polomy tam zůstanou.

Odklidily se tedy jen v části parku. Což bylo podle někdejšího ředitele Jiřího Mánka špatně a mělo to velký vliv na následnou kůrovcovou kalamitu. Nezpracováním části polomů se podle něj založily kůrovcové líhně rozeseté po celém parku a z nich pak škůdce napadl další dva miliony stromů. Naopak další bývalý ředitel František Krejčí si myslí, že pracovníci správy tehdy obstáli, a že v parku mají být i území ponechaná zcela přírodním procesům.

Orkán přichází zhruba jednou za deset let

Všichni bývalí ředitelé se shodují na tom, že Kyrill nebyl ojedinělý úkaz a Šumava se bude muset vypořádat i s dalšími vichřicemi. Ty velké prý udeří zhruba jednou za deset let.

Škody způsobené Kyrillem byly velké. Orkán například odnesl střechu z východní věže hradu Kašperk. Oprava střechy trvala víc než rok a nová je mnohem bytelnější, než byla ta stará.

K silnému větru patří bohužel i výpadky elektřiny. Orkán tehdy způsobil energetické společnosti ČEZ škody za 133 milionů korun. Šlo o dosud nejrozsáhlejší poškození rozvodných sítí. V Plzeňském a Karlovarském kraji, které byly s východem Čech zasažené nejvíce, zničil orkán 400 elektrických sloupů a úplně vyřadil 52 kilometrů vedení. Například v Hazlově na Chebsku byly vedle sebe popadané stromy na kilometrovém úseku vedení, které vedlo nad bažinou. Škody na zařízení na západě Čech činily téměř 50 milionů korun.

autoři: kos , jik
Spustit audio