Dnes je Světovým dnem boje proti AIDS. Varovné jsou počty nemocných HIV na Karlovarsku

1. prosinec 2017

V Česku letos přibylo 218 lidí nakažených virem HIV. Vyplývá to z údajů Státního zdravotního ústavu. Dalších až 700 lidí ani neví, že je nakažených virem, informovala Česká společnost AIDS pomoc. Na řadě míst po celé republice je možné nechat se dnes zdarma otestovat.

„Pokud budeme mluvit o Plzeňském a Karlovarském kraji, tak Karlovarsko má momentálně podchycených 85 HIV pozitivních osob a řadí ho to při přepočtu na sto tisíc obyvatel na druhé místo hned po Praze, což je poměrně šokující zjištění. Plzeňský kraj má zjištěných HIV pozitivních 115 a v tuto chvíli je v tom pomyslném žebříčku na šestém místě ze 14 krajů republiky,“ uvedl epidemiolog Plzeňského kraje, Petr Pazdiora.

Za posledních dvacet let se léčba výrazně posunula, přesto se jedná o velmi vážné onemocnění. První případy infekce virem HIV byly u nás zjištěny v letech 1985–1986. Petr Pazdiora potvrdil, že se za tuto dobu objevila řada novinek v otázce léčby, strategie i péče o nemocné. Nicméně odběry jsou podle něj důležitější než v minulosti, protože bez ohledu na stádium infekce by léčba měla začít co nejdříve, a to i v období, kdy člověk ještě nemá žádné příznaky nákazy.

Včasné otestování a prevence, mohou zachránit život

Mnohdy se stává, že lidé včasné zjištění nákazy podceňují s vědomím toho, že léčba nemoci pokročila. Testování často odkládají. „Ještě v 90. letech infekce HIV, respektive to poslední stádium AIDS, byly vnímány jako něco fatálního, a že od momentu prvních příznaků až do smrti uplyne poměrně krátká doba, bez ohledu na tehdy dostupnou léčbu. Od té doby se situace změnila. Na jedné straně je život infikovaných o něco delší, kvalitnější a vyžaduje daleko méně omezení. Na druhou stranu to paradoxně vedlo k tomu, že nyní tu infekci vnímáme pouze jako chronické onemocnění a do pozadí ustoupila prevence,“ vysvětlil epidemiolog Pazdiora.

Testování na HIV probíhá celoročně v poradnách po celé republice. Na Krajské hygienické stanici v Plzni ve Skrétově ulici 15 v návaznosti na Mezinárodní den boje proti AIDS, který připadá na 1. prosince, rozšiřují své ordinační hodiny. V pondělí 4. 12. a ve středu 6. 12. bude pro všechny, kteří se chtějí nechat otestovat, otevřeno od 13 do 16 hodin, v úterý 5. 12. mohou přijít od 13:30 do 15:30 hod. Testování je bezplatné.

autoři: čer , jik
Spustit audio