Dnes na hradě Kašperk opět začínají oblíbené noční oživené prohlídky

13. červenec 2017

Na Kašperku se večer návštěvníci vydají po stopách hejtmana Jana. Noční tajemné výpravy do hradu odhalí možná i něco překvapivého ze života posledního purkrabího na Kašperku. Prozradíme, že měl tak trochu zálusk na hrad, ale musel ho předat městu Kašperské Hory. Od této události letos uplynulo 400 let.

„Pro oživené noční prohlídky jsme si vybrali téma Jana Prechta, protože to byl poslední purkrabí tohoto hradu a byl postavou velice kontroverzní. Je to zajímavá osobnost a my toho o ní překvapivě hodně víme,“ řekl kastelán hradu Zdeněk Svoboda.

Prohlídky začnou v prostorách, kde bude mít archivářka z archivu Kašperské Hory detašované pracoviště, protože dostala za úkol probádat listiny spojené s hradem Kašperk a jeho panstvím. A protože je nutné udělat inventuru, požádá účastníky, aby se ji s inventurním seznamem vydali provést. Výprava po autentických stopách Jana Prechta v hlubinách hradu tedy začíná. Během cesty budou návštěvníci na různých zastávkách soupis kontrolovat a pozorně sledovat, zda něco chybí.

„V západní věži na návštěvníky čeká Jan Precht. Bude unavený, protože na všechno zůstal sám. Do toho se mu zjeví jeho mrtvá žena a zeptá se ho, jestli mu to všechno stálo za to. On totiž na svou rodinu neměl čas, neboť se stále věnoval jen svým obchodům. Rodina s ním musela na rozpadajícím se hradě bydlet a jen sledovat, jak to tu tuneluje,“ popsal Zdeněk Svoboda.

Oživené prohlídky začínají v 21 hodin a budou probíhat každý večer až do soboty. Vstupenky je lepší si předem rezervovat.

autoři: en , jik
Spustit audio