Dnes poprvé slaví svůj den linka 155 také v Plzni

15. květen 2017

V celém Česku dnes zdravotničtí záchranáři propagují tísňovou linku 155. Akce se koná úplně poprvé a zapojila se do ní i Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje. Svůj stánek rozložila v obchodním centru Olympia v Plzni – Černicích.

„Naším cílem je lidem sdělit, že záchranná služba nejsou jen výjezdoví záchranáři a lékaři, kteří jim přijedou pomoct, ale jsou to i pro ně anonymní operátoři a dispečeři tísňové linky, jejichž tvář volající nikdy neuvidí, a přesto mají na záchraně lidského života nemalý podíl,“ popsal mluvčí Záchranné služby Plzeňského kraje Martin Brejcha.


V České republice funguje pět tísňových linek. Hasiči používají linku 150, Policie ČR má 158, Městskou policii je možné volat na lince 156, Záchrannou službu na 155 a jednotné evropské číslo tísňového volání je 112.

Tísňové volání je jeden ze základních způsobů ohlášení mimořádné události a vyžádání pomoci složek integrovaného záchranného systému. Používá se při ochraně života a zdraví, práv a svobod, životního prostředí a ochraně majetku.

Tísňové volání má svá pravidla a za jeho zneužití může být uložena pokuta až do výše 200 tisíc korun, nebo dané jednání může být dokonce klasifikováno jako trestný čin.

Na tísňové lince 155 zazvoní v průměru přibližně každých 15 sekund telefon. Na ten zareagují operátoři některé stanice Záchranné služby, kteří následně vyšlou do terénu, zhruba každých 30 sekund z více než 300 výjezdových základen v Česku, vozidlo zdravotnické záchranné služby. V celé České republice ročně absolvuje Záchranná služba přes milion výjezdů.

Česká republika se díky propracovanému systému aktivní telefonické asistence řadí ke světové špičce v poskytování laické resuscitace nemocným stiženým náhlou zástavou oběhu, což zcela zásadně zvyšuje naději na záchranu a uzdravení postiženého. Jako nezbytné pojítko mezi zdravotnickými odborníky, kteří pomoc poskytují a těmi, jež jí potřebují, se symbolicky jako den zdravotnické tísňové linky zvolil 15. květen.

Stánek Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje bude v obchodním centru Olympia v Plzni - Černicích až do 20 hodin. Záchranáři lidem představují, jak funguje dispečink, co je to aplikace Záchranka i jak účinně poskytnout první pomoc.

autor: jik
Spustit audio