Dneska už zpívám výhradně při luxování

23. červen 2016

Známá plzeňská pěvkyně a pedagožka Lilka Ročáková se po 18 letech objevila na jevišti Divadla J.K.Tyla v Plzni. Tedy na scéně, kde v minulosti přes čtvrtstoletí působila. Důvod k pozvání do vysílání Českého rozhlasu bychom tedy měli. A ne ledajaký.

Své angažmá v plzeňské opeře ukončila v roce 1998 a po tak dlouhé pauze už nabídku ani neočekávala. Tím víc ji překvapilo, když se jednalo o příležitost v činohře! Svoji postavu vysloužilé operní divy Kateřiny Skolonské v inscenaci Vila Verdi však ztvárňuje bravurně a diváky baví. V roli si neváhá utahovat ze slavných operních árií, které kdysi sama skvěle interpretovala.

Kariéra Lilky Ročákové začala senzačním vítězstvím v konkurzu do souboru divadla Semafor. Tehdy jí bylo pouhých 15 let a všude ji musel doprovázet tatínek. Postupně spolupracovala s věhlasnými orchestry (Gustava Broma, Karla Vlacha a dalšími), natočila řadu popových písniček, zpívala po boku Marty Kubišové nebo Václava Neckáře. Teprve po dokončení studií na konzervatoři a AMU nastoupila do angažmá v Plzni. Psal se rok 1973 a od té chvíle dostávala postupně příležitost zazpívat si takřka kompletní operní repertoár Bedřicha Smetany a Antonína Dvořáka, neminula ji žádná velká role. Jak sama říká, takovou šanci by v Národním divadle neměla.

Lilka Ročáková

Po roce 1998, kdy s aktivním zpíváním v Divadle J.K.Tyla skončila, se věnovala výchově studentů plzeňské konzervatoře. A dokáže porovnat přístup současné mládeže ke studiu hudby s dobou, kdy studovala ona sama. Překvapila tím, jak sleduje televizní talentové soutěže a má radost z faktu, že tyto pořady sem tam objeví opravdový a velký hudební talent.

Kromě účinkování v představení Vila Verdi Lilka Ročáková spolupracuje s muzikálovým souborem plzeňského divadla, dohlíží na vznik nových inscenací souboru. A protože se konečně dočkala dvou vnoučat, těší se i z nové životní role babičky. Dětem doma zřejmě zazpívá, ale jinak už se ke zpěvu odhodlá zásadně pouze v momentě, kdy doma luxuje.

Proč Lilka Ročáková používá i jméno Ludmila Rybářová? Který dirigent na ni měl největší vliv? A jakým způsobem se naučila obrovské množství oper a písní? Poslechněte si celý rozhovor se zpěvačkou a pedagožkou Lilkou Ročákovou.

Spustit audio