Dny vědy a techniky se přesouvají do ulic v centru Plzně

13. září 2013

Interaktivní výstava Dny vědy a techniky Západočeské univerzity v Plzni se dnes z laboratoří a odborných pracovišť stěhuje na ulici. Vůbec to ale neznamená, že by závěrečné dny akce byly méně zajímavé. Právě naopak. V centru Plzně totiž bude k vidění přes 40 expozic věnovaných vědě a technice.

Jak sestrojit amatérský kompas jen za pomoci listu, magnetu, jehly a misky s vodou? Je možné vyrobit elektřinu vlastní silou? A jaké to asi je, řídit vlak? Tak to je jen zlomek otázek, na které odpoví venkovní expozice Dnů vědy a techniky.

Zájemci je najdou na náměstí Republiky, u Branky a před Západočeským muzeem a na své si tady přijdou opravdu všichni. Na ty nejmenší čeká třeba interaktivní pískoviště nebo expozice s lákavým názvem Indiana Jones.

„Ti nejmenší si budou moci vyzkoušet, jaké to je být archeologem, budou mít vymezený prostor, kde si mohou zkusit objevit nějakou zajímavost,“ říká Martin Sivák z organizačního týmu.

Bez zájmu kolemjdoucích, a to i těch starších, ale asi určitě nezůstane ani stanoviště, kde si každý může naprogramovat vlastního lego robota nebo si zkusit závod na autodráze proti počítači. A výzvou bude i expozice Ekonomie hrou.

„Zde mohou návštěvníci formou hry zjistit, do jaké míry mají v sobě rysy diktátora. Mohou zjistit, jestli jsou schopni fungovat na trhu, jak jsou schopni nakládat s finančními prostředky. Ačkoli se ekonomie a ekonomika může zdát komplikovaná, naši odborníci vás přesvědčí, že je to vlastně velmi jednoduché a tyto rysy se dají odhalit formou hry,“ tvrdí Sivák.

A právě forma hry je typická pro celé Dny vědy a techniky. Kdo si tedy chce trochu hrát a přitom se hodně dozvědět, může zavítat do centra Plzně dnes a zítra mezi devátou až sedmnáctou hodinou. Vstup na všechny akce je zdarma.

autor: en
Spustit audio