Do 15 let tady chceme mít úplně jiný kraj, plánuje hejtman Kulhánek

3. červen 2021

Kraje postižené útlumem těžby uhlí budou v letech 2021 – 2027 čerpat finanční prostředky z Evropské unie v rámci Fondu spravedlivé transformace. Co to znamená pro Karlovarský kraj?

Just Transition Fund neboli Fond spravedlivé transformace. To je nový nástroj Evropské unie pro financování zvláštních projektů. Určený je na pomoc regionům, které čekají zásadní změny v hospodářství v souvislosti s útlumem těžby uhlí.

Čtěte také

Program je zaměřený na zvyšování kvalifikace, sociální začlenění, podporu změny klimatu, udržitelnost životního prostředí, vzdělávání, ekonomickou přeměnu nebo chytrou mobilitu. „Jde o nový typ fondu Evropské unie, který má pomoci uhelným regionům potýkajícím se s útlumem těžby uhlí po celé Evropě,“ uvedl hejtman Petr Kulhánek (za STAN).

Pro Českou republiku vyčlenila Evropská unie 41 miliard korun pro tři uhelné regiony - Karlovarský, Ústecký a Moravskoslezský kraj. Peníze rozdělila česká vláda podle řady kritérií. Karlovarský kraj by měl dostat 6,3 miliardy korun, Ústecký 15,8 miliardy korun a Moravskoslezský kraj 18,9 miliardy korun. 

Území zasažené těžbou v Karlovarském kraji je v poměru k velikosti kraje jedním z největších.
– Petr Kulhánek

V Karlovarském kraji je těžbou hnědého uhlí nejvíce zasažena oblast Sokolovska. „Dlouhodobě vnímáme, že ve všech možných statistikách je Karlovarský kraj na chvostu České republiky a pochopitelně i Evropy,“ řekl Rudolf Borýsek z Krajské hospodářské komory Karlovarského kraje.

Fond spravedlivé transformace je jedním z operačních programů Evropské unie, který má takto zasaženým regionům pomoci. V rámci něj už má Karlovarský kraj připravenou řadu projektů. Jde o konkrétní věci, které předkládá kraj, firmy i podnikatelé.

Cílem těchto projektů je vytvoření podmínek pro kvalitní vzdělávání, zvýšení zaměstnanosti i pomoc podnikatelským subjektům. „Bez pomoci Evropské unie bychom se jen těžko dostali do nějakého standardu životní úrovně regionů České republiky,“ doplnil Kulhánek.

Za 10 až 15 let chce být kraj na vyšší úrovni

Díky financím z Fondu spravedlivé transformace se chce kraj v rámci životní úrovně výrazně posunout. Na Sokolovsku a v jeho okolí by tak mohly vzniknout nové průmyslové provozy, které nebudou využívat fosilní paliva. Jedním z příkladů je už vznikající centrum BMW na Podkrušnohorské výsypce, kde chce kraj s podporou fondu vybudovat dobíjecí stanice pro elektromobily a zajistit moderní vybavení areálu.

Vznikem nových průmyslových provozů se v regionu vytvoří větší počet volných pracovních míst. V plánu je také rozšíření vzdělávacích institucí nebo volnočasových aktivit a s tím spojených služeb.

Podle jakého klíče byly finance přerozděleny? Které ukazatele rozhodovaly? A na které oblasti se v rámci fondu chce Karlovarský kraj zaměřit? Nejen to si poslechněte v rozhovoru!

autoři: Radim Jehlík , nkr
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.