Do betléma v Radnicích přibyla slavná léčitelka Bába radnická

23. prosinec 2022 12:58, aktualizováno

Betlém v Radnicích na Rokycansku připomíná významné osobnosti města. Letos k jesličkám přibyla lidová léčitelka a bylinkářka Bába radnická.

Betlém v Radnicích

K Bábě radnické, vlastním jménem Boženě Kamenické, pro pomoc jezdili nemocní, včetně těch mocných, pomoc u ní často hledaly neplodné páry. Příčinu potíží určovala hlavně z moči, z níž dokázala vyčíst mnoho informací o zdravotním stavu pacienta. Část života prožila v Radnicích, proto ji známe jako Bábu radnickou. Její podobiznu najdeme nově u tamního muzea v betlému, který s podporou radnické radnice tvoří Růžena Šteflová. Do jesliček se základními postavami autorka postupně přidává významné osobnosti tohoto města. Jak uvedl místostarosta města František Blovský, všechny postavy jsou vyrobeny z překližky s nátěrem, jenž odolává povětrnostním vlivům.

„Do betléma v uplynulých letech přibyl například René Keller – místní historik a bývalý učitel, letos je to Božena Kamenická. Není to tak dávno, co zde působila, bylo to v 70. letech 20. století, takže si ji někteří místní obyvatelé ještě pamatují nebo ji znají alespoň z vyprávění,“ prozradil pracovník muzea Jaroslav Kreisinger.

Betlém, jehož novou součástí je Božena Kamenická, najdeme u muzea až do Tří králů. Proslulost slavné bylinkářky chce město dále připomenout lavičkou od sochařky Evy Roučky. Ta by měla stát taktéž před muzeem, sedět na ní bude Bába radnická a kolem budou děti – jako symbol léčby neplodnosti, které se Božena Kamenická věnovala.

autoři: Lukáš Milota , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio