Do domova pro postižené v Horní Bříze se vrátili léčební labradoři

Život zdravotně postižených klientů v Domově v Horní Bříze na severním Plzeňsku znovu zpestřují vycvičení labradoři. Do domova se vrátili po více než roce díky současné příznivé epidemické situaci.

Canisterapie v Domově pro osoby se zdravotním postižením Horní Bříza

Klienti Domova v Horní Bříze opět mohou nakrmit psa piškotem, pohladit a pomazlit se s ním třeba přímo v posteli. Znovu se zde po více než roce obnovila takzvaná canisterapie, jejíž podstatou je léčebný kontakt mezi psem a člověkem. Kromě toho je metoda vhodná i jako podpůrná léčba k větší psychické pohodě nebo pro pacienty se svalovými křečemi.

Senioři dobu covidu snášeli špatně. Všechny společné aktivity a návštěvy musely být zrušené. „Na těch lidech bylo vidět, že jim ty akce a aktivity strašně chybí,“ uvedla aktivizační pracovnice Hana Jíchová. Klienti se na pejsky moc těšili a někteří je již vyhlíželi i z okna.

Canisterapie v Domově pro osoby se zdravotním postižením Horní Bříza

„Chodíme sem teď každý týden a klienti jsou opravdu velmi rádi za naši návštěvu a přítomnost mých dvou pejsků,“ pochválila spolupráci s domovem trenérka asistenčních psů organizace Pomocné tlapky Hana Pirnerová.

Klienti jsou po canisterapii ve větší psychické pohodě a jsou také fyzicky aktivnější. „Paní s kompenzačním chodítkem dokázala ujít s pejskem na vodítku i pár metrů bez chodítka,“ uvedl ředitel Domova Jiří Horník. Domov Horní Bříza obnovuje kromě canisterapie je i další aktivity. Novinkou je například ponyterapie neboli léčba klientů pomocí koňů nebo poníků.

autoři: Karolína Sedláková , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio