Do Dvorany slávy hejtmana Plzeňského kraje vstoupily další osobnosti

9. říjen 2019 09:00

Dvorana slávy hejtmana Plzeňského kraje se otevřela pojedenácté 8. října. Vstoupily další tři významné osobnosti regionu v oblasti podnikání, umění a sportu.

Manažer a jeden z nejznámějších sládků Václav Berka, přední český filmový režisér Jaroslav Soukup, jehož nejúspěšnější filmy i seriál se odehrávají v Plzni či na Šumavě, a dlouholetá prvoligová hráčka a trenérka házené Libuše Škvařilová. To je trojice osobností, kterou letos uvedl hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard do jedenáctého ročníku Dvorany slávy.

Osobnosti, které se narodili nebo jsou spjati s Plzeňským krajem, převzaly v malém sále Měšťanské besedy z rukou hejtmana pamětní list a charakteristický kámen – achát. Do Dvorany slávy vstoupilo dosud 40 osobností. „Dneska se to celebritami nejrůznějšího druhu v médiích jenom hemží. Dvorana slávy je ale trochu jiny šálek kávy. Každý rok představujeme krajany, kteří mohou byt hrdi na svůj profesionální život a úspěchy," uvedl hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard při zahájení slavnostního ceremoniálu.

Sportovkyně, sládek i filmař

Ing. Václav Berka se narodil v Plzni a celý svůj profesní život spojil s plzeňským pivovarem. Dnes emeritní vrchní sládek v Plzeňském Prazdroji je spoluautorem dvou českých patentů a autorem a spoluautorem přednášek na pivovarských konferencích v Čechách i v zahraničí.

Plzeňský rodák Jaroslav Soukup je známý a úspěšný filmový režisér, scenárista a producent. Natočil filmové hity Vítr v kapse, Láska z pasáže, Kamarád do deště, Discopříběh, i jejich pokračování. Poslední prací Jaroslava Soukupa je televizní seriál Policie Modrava.

Libuše Škvařilová je rovněž rodilou Plzeňankou. Její házenkářská kariéra odstartovala v klubu ČSAD Plzeň, následovala dorostenecká reprezentace a přesun na Slavii VŠ Plzeň, kde hrála 1. ligu žen. Přes dorosteneckou a juniorskou reprezentaci došla až do národního týmu. V roce 1994 začala trénovat ženy na VŠ Plzeň, řadu let trénovala výběr Plzeňského kraje.

autor: Michaela Svobodová | zdroj: Plzeňský kraj
Spustit audio