Do hašení v Českém Švýcarsku se zapojili také hasiči z Plzeňského kraje

3. srpen 2022 14:46, aktualizováno

Celé Česko zasáhla v červenci vlna ničivých požárů v přírodě. Hasiči v Plzeňském kraji si připsali velké množství zásahů v našem regionu a zapojili se i do likvidace ničivého obřího požáru v Národním parku České Švýcarsko. 

Velmi náročné období mají za sebou hasiči v Plzeňském kraji. V uplynulých týdnech vyjížděli k velkému množství požárů v přírodě v našem regionu. „V červenci jsme vyjížděli ke stovce požárů, 44krát hořelo v lese a 56krát v polích a lukách,“ uvedl mluvčí krajských hasičů Petr Poncar. Desítky profesionálních a dobrovolných hasičů zamířily i do Národního parku České Švýcarsko, kde se ničivý požár rozhořel koncem července. „Z Plzeňského kraje vyjelo pět segmentů a šestý vyjel dnes. Jedná se o různou techniku i hasiče, které musíme na místě střídat, aby načerpali síly,“ vysvětlil mluvčí.

Hasiči z našeho regionu od svého povolání do Českého Švýcarska například rozvinuli přes 4 kilometry dopravního útočného vedení, zajišťovali kyvadlovou dopravu cisternami, zprůchodňovali cesty od popadaných stromů. „V rámci našeho zásahu se velmi osvědčilo použití terénních čtyřkolek, které nám pomáhají dostat hasiče do míst, kam by se běžná technika a automobily nedostaly,“ prozradil Poncar.

Mluvčí hasičů připomněl také pravidla, která by lidé měli dodržovat, aby bylo podobných událostí co nejméně. „Stále hrozí z důvodu sucha nebezpečí vzniku požáru ve volné přírodě, nikdy by tedy lidé neměli rozdělávat oheň v lesích a v polích,“ uvedl. Oheň by si měli lidé rozdělat jen na svém pozemku, vykopat jámu, obložit ji kameny a připravit si tak bezpečné ohniště. „Hlínu je možné použít k hašení, u ohniště je nutné mít kýbl s vodou nebo hadici,“ vysvětlil hasič.

autoři: Veronika Krátká , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio