Do hřbitovního kostela v Kašperských Horách se po několika letech vrátily vzácné varhany

11. červenec 2019 12:00

Jsou výjimečné tím, že se dochovaly v původním stavu z roku 1733. Bohužel se na ně několik desítek let nehrálo a částečně je zničili i vandalové. Oprava v dílně restaurátora trvala několik let.

Velkou část varhan napadl červotoč

„Varhany byly nehrající torzo. Nešlo na ně zahrát ani tón. Podepsal se na nich nejen červotoč, ale i opotřebení, koroze a dokonce útok nějakých vandalů, kteří vzali píšťalu a hodili ji z kůru. Potom jsou restaurátorské kopie nutností,“ popsal varhanář Marek Vorlíček, v jakém stavu přebíral před několika lety historické kašperskohorské varhany.

Před opravou se nejdříve celé varhany rozebraly a po dílech přivezly do dílny. „Mám takový výtah, kterým jsme varhany sundali z kůru. Následně jsme je rozebrali na jednotlivé části a výtahem je svezli dolů. Než varhany dorazí do dílny, je potřeba všechny dřevěné části ozářit proti červotoči. Všechny dřevěné části tak nejdříve putují do ozařovny do Prahy, kde se červotoč zářením zabije,“ popsal Marek Vorlíček.

Podle něj jsou varhany moc krásným a cenným nástrojem. A je velmi zajímavý i z organologického a muzikologického hlediska. Než byl nástroj schopný zahrát jakékoliv líbivé zvuky, strávil v restaurátorské dílně několik let.

Restaurování je někdy jako detektivka

„Není úplně optimální, když to trvá pět let. Ideální by bylo dva až tři roky, ale z různých důvodů se to protáhlo. To je zase na druhou stranu dobře, že si člověk může řadu věcí rozmyslet. Přeci jen je to věc, která je stará tři sta let a tehdy byla jiná doba i jiné zvyky. Takže to že člověk může kolem varhan chodit několik měsíců a let a přemýšlet, není úplně na škodu. Jsou to tisíce dílů, které nám opakovaně projdou rukama. Někdy je to až detektivka,“ doplnil Marek Vorlíček.

Po několika zvukových zkouškách se varhany znovu rozebraly a putovaly zpět do hřbitovního kostela. „Barokní varhany jsou vždy složené z logických komponentů, čili nebývá problém to demontovat celé, odvézt to a zase sestavit. I tak je to práce na několik dní. Pokud jsou ale v tak špatném stavu jako byly varhany ze hřbitovního kostela v Kašperských Horách, tak je nezbytné rozebrat i tu skříň a znovu ji slepit, skolíkovat a tak dále,“ dodal varhanář.

Restaurátoři teď v kostele varhany ještě dolaďují, aby mohly dál sloužit svému účelu.

autoři: Martina Klímová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio