Do lavic univerzity třetího věku se poprvé posadí také senioři v Dobřanech

16. srpen 2018 08:40

Už za pár dnů se můžou zájemci ze západních Čech přihlásit na univerzitu třetího věku. Výuka, kterou už 26 let chystá Západočeská univerzita v Plzni, proběhne na 14 místech v regionu.

Univerzita třetího věku je určená seniorům a lidem ve třetím stupni invalidního důchodu. Aby mohli jít k promoci, musí absolvovat tři roky, což znamená čtyři semestry zvoleného oboru plus dva semestry dalšího volitelného předmětu.

Do školy můžou tentokrát chodit ve 14 západočeských městech, a to v Plzni, Chebu, Aši, Karlových Varech, Sokolově, Tachově, Spáleném Poříčí, Mariánských Lázních, Plasích, Klatovech, Stříbře, Zbirohu, v Rokycanech a poprvé také v Dobřanech.

Studenti si v rámci univerzity třetího věku mohou například v Plzni zvolit 33 oborů, jako jsou třeba Vybrané kapitoly z malířství a sochařství, Egyptologie, Církevní dějiny, Historie Československa, Dějiny opery nebo Umělecké řemeslo/Užité umění. Výuka se většinou odehrává v centru města, výjimečně v kampusu na Borech.

Výuka oboru Umělecké řemeslo/Užité umění probíhá například v Západočeském muzeu v Plzni. Zajímavý je i seznam přednášejících - například Dějiny opery bude přednášet šéf opery Tylova divadla Tomáš Pilař. V Dobřanech nabídne univerzita obor Regionální historie a archeologie Dobřan a okolí.

Přihlásit se ke studiu lze elektronicky

Zájemci o studium v Plzni si můžou provést rezervaci místa, a to elektronicky přes internet, od příštího úterý 21. srpna do neděle 26. srpna. Zájemci o studium v Chebu se pak můžou také elektronicky přihlásit od 23. srpna.

Při rezervaci se nic neplatí. Zájemci hned vidí, jestli je ještě místo nebo si musí vybrat jiný obor. Zápisy jsou pak od 3. do 6. září, kde uchazeči pak zaplatí i kurzovné. Pro zajímavost, loni chodilo na U3V v celých západních Čechách 2 241 posluchačů, což bylo o sto více než předloni. Zájem tedy roste.

autoři: Lukáš Milota , jik
Spustit audio