Do Malesic jezdí nová linka trolejbusu ve zkušebním provozu

2. prosinec 2019

Až do Malesic odveze cestující nová trolejbusová linka plzeňské městské dopravy. Zatím jde o zkušební dvouměsíční provoz.

Nová linka trolejbusu s číslem 19 se rozjela ve zkušebním provozu až do Malesic. Troleje vedou pouze na autobusové nádraží, takže odtud jel trolejbus přes Kalikovský mlýn do Malesic a Radčic už pouze na baterie. Dopravní podniky by v budoucnu chtěly spojit linky číslo 11 a 35, jejichž trasu devatenáctka kopíruje.

Jednou konečnou je Ústřední hřbitov, druhou Malesice nebo Křimice. Ale protože do těchto okrajových částí nevedou troleje, musí trolejbusy použít baterii. Trasa je dlouhá zhruba 12 kilometrů, což je jen o něco málo méně, než je maximální dojezd trolejbusů. Jednalo se vlastně takový test, zda v náročnějších zimních podmínkách dojedou trolejbusy nejen tam, ale i zpátky.

Do Malesic začal zkušebně jezdit trolejbus

Test skončí na konci ledna

Linka číslo 19 nabízí spoje navíc, není to tedy tak, že by dopravní podniky ubraly spoje právě na linkách 11 a 35. Důvodem je i to, že tento test skončí už na konci ledna. A devatenáctkou se lidé nesvezou ani během vánočních svátků.

Malesice si dopravní podniky pro test vybraly právě proto, že délka trasy je ideální, a jízdní řády linek číslo 11 a 35 právě tohle sloučení umožňují. Na baterii jezdí trolejbusy také třeba do obchodního centra Olympie nebo do Letkova. Až skončí test linky číslo 19, začnou dopravní podniky společně s městem Plzní debatovat o tom, od kdy by mohlo ke sloučení dojít.

 

autoři: Jan Markup , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio