Do málotřídky ve Střížově letos nastoupilo šest prvňáčků

4. září 2018 07:05

Přes 57 tisíc žáků základních škol po dvouměsíčních prázdninách opět usedlo do lavic. Byli mezi nimi i ti, kteří se s aktovkou do školy vypravili vůbec poprvé. Šest prvňáčků ve vesnické málotřídce ve Střížově na Českobudějovicku přivítal námořník a lodičky.

Do první třídy ve Střížově nastoupili tři dívky a tři chlapci. Ne všichni se školy těšili, přiznal to například Lukáš Beránek. Naopak Adéla Matoušová řekla, že se do školy těšila, a to na počítání. „Já jsem se do školy hodně těšil, na kamarády,“ dodal Adam Štefek.

Třídní učitelka Hana Potůčková se se svými prvňáčky zná už od zápisu. Kromě žákovských knížek jim rozdala také papírové lodičky se jmény, pastelky a další školní potřeby.

„Myslím, že byli fajn. Oni jsou vždycky trochu roztěkaní, neví, co po nich budu chtít, jak mají reagovat, ale až tady potom nebudou rodiče, tak to zvládneme jako každý jiný rok,“ dodala Hana Potůčková.

Šest učeben vzniká v novém pavilonu základní školy v Dubném

Dělníci na stavbě

Ředitel školy v Dubném na Českobudějovicku prakticky nemá žádné prázdniny. Kromě jednoho týdne musí celé léto věnovat dostavbě nových učeben, na které si obec vzala úvěr skoro 50 milionů korun.

Základní škola ve Střížově má v letošním roce 32 žáků. Pro pět ročníků tu mají dvě učebny. „Ročníky se učí společně, to znamená, že je to daleko náročnější na přípravu vyučujících a na organizaci vyučování,“ popsala ředitelka Kateřina Míčková.

Včetně ní působí na malotřídce tři učitelky, jedna vychovatelka ve školní družině a jedna asistentka pedagoga.

V úterý se prvňáčci seznámí s prostředím školy, ale i se staršími kamarády, kteří jim na uvítanou zazpívali. Potom už se začnou učit to nejdůležitější, tedy číst, psát a počítat.

Spustit audio

Související