Do noci kostelů se na západě Čech zapojí víc než sto kostelů a kaplí

9. červen 2017

Na 130 kostelů, chrámů, klášterů a modliteben se dnes otevře na západě Čech na tradiční akci Noc kostelů. V některých kostelech bude kulturní program, jinde tiché meditace nebo prohlídky běžně nedostupných architektonických skvostů.

V Plzni se otevře zhruba 24 kostelů a modliteben. Návštěvníky Noci kostelů bude zdarma rozvážet historický trolejbus, ve kterém se lidé nejen dozvědí víc o programech po celém městě, ale také si zazpívají s emeritním biskupem Františkem Radkovským, který bude hrát na kytaru. Jako bonus mohou získat speciální poutnické razítko.

K nejvíc navštěvovaným místům patří tradičně katedrála svatého Bartoloměje. Letos nabídne mimo jiné přednášku architekta Jana Soukupa o minulých i budoucích opravách katedrály. Chrám totiž v nejbližší době čeká velká rekonstrukce za víc než 100 milionů korun. Kostelík U Ježíška v Plzni zve návštěvníky do krypty, nabídne také například gospelový koncert, přednášku o kostele a vystaví vzácnou monstranci rodiny Pernerů.


Seznam všech kostelů včetně dalších informací naleznou zájemci na webových stránkách.

Plzeňský kraj

Své brány otevřou i další kostely v Plzeňském kraji. V Lukové na severním Plzeňsku, v kostele sv. Jiří, který proslul sochami duchů věřících, proběhne komentovaná prohlídka. Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Plasích připravil ochutnávku mešních vín a ve vejprnickém kostelu sv. Vojtěcha se odehraje dětské divadelní představení. Na Tachovsku mohou návštěvníci poprvé zavítat do kostela Nanebevzetí Panny Marie ve Starém Sedle a otevřený bude také kostel sv. Petra a Pavla ve Skviříně.

Do Noci kostelů se zapojí i kostel svatého Petra a Pavla v Kralovicích, kde je připraveno například vystoupení žáků Základní umělecké školy nebo výtvarná výstava. Návštěvníci si můžou také prohlédnout hrobky rodu Gryspeků, kde jsou uloženy Kralovické mumie - nejstarší mumie v České republice.

Karlovarský kraj

Pod rouškou noci se odhalí i boží chrámy v Karlovarském kraji. Celkem se jich otevře 39. Budou mezi nimi například Klášterní kostel sv. Antonína Paduánského v Sokolově, Poutní kostel Navštívení Panny Marie ve Skocích nebo kostel v Údrči na Žluticku. V Chebu mohou lidé navštívit dokonce 9 kostelů a modliteben napříč církvemi. V Bečově budou letos poprvé otevřené hradní kaple Navštívení Panny Marie, zámecká kaple sv. Petra a soukromá kaple Eleonory Beaufort-Spontin v letohrádku Komtesa.

V celé České republice bude během Noci kostelů otevřeno na 1500 církevních staveb.

autor: jik
Spustit audio