Do Plzně - Bolevce se vrátil historický název Na Sudech

14. září 2021 08:44, aktualizováno

Už jste si autem projeli novou část východního okruhu Plzně kolem Boleveckého rybníka? Pokud ano, možná jste si všimli malé červené cedule s názvem téhle nové ulice - Na Sudech.

Kdysi se přesně takhle jmenovala hospůdka nedaleko konečné trolejbusů v Plzni Bolevci. Později ale musela ustoupit rozšiřující se silnici směrem na Třemošnou. Teď se alespoň symbolicky pojmenování Na Sudech do Bolevce vrací.

František Kabát

„Kdysi se tu nacházela hospůdka Na sudech, která nahradila historický bolevecký hostinec s názvem U Kabátů, který byl odstraněn v rámci výstavby severního sídliště, a tato hospůdka ho nahradila. Na pravé straně byl vstup do hospůdky, vlevo výdejní okénko a dovnitř se chodilo chodbou do lokálu, kde bylo to sudové vybavení. Stolovalo se tam a sedělo na sudech,“ vysvětlil za spolek Boleveckých rodáků František Kabát.

V místě serpentiny nového východního okruhu, stála také továrna, kde se vyráběly sudy. Podle Františka Kabáta stála naproti ledařské pumpě na konci hráze Boleveckého rybníka, kde se nacházela vlečka železniční trati Plzeň- Žatec. Ačkoliv se nové pojmenování Na Sudech drží historie, František Kabát si myslí, že by si nová silnice zasloužila jiný název. „Moc mě to nepotěšilo, protože v Bolevci je více historických bodů, které by bylo připomnělo právě to pojmenování ulice, jež nevzniká každým rokem,“ dodal s tím, že více by se mu například líbil název odkazující na zemědělství, které bylo pro Bolevec typické.

Na Sudech klidně mohla sedět i nějaká filmová postava

Nápad, jak pojmenovat novou silnici, část východního okruhu Plzně, se narodil na radnici 1. plzeňského okruhu. Návrhů ale bylo víc.

„Původní idea byla navázat na stávající názvy ulic. V okolí je například Hurvínkova ulice, takže jsme možnost byla, vydat se cestou pohádek a divadla. Pak ale zazněla myšlenka, držet se historických souvislostí a bylo zmíněno, že v Bolevci kdysi bývala továrna na sudy a na přelomu 70. a 80. let minulého století také hospoda Na sudech, kterou si mnozí stále pamatují,“ vysvětlila mluvčí 1. plzeňského obvodu Miroslava Vejvodová. Současně doplnila, že bylo nutné rozhodovat rychle, proto se k novému názvu nemohla vyjádřit veřejnost třeba ve formě ankety. V budoucnu prý ale tahle varianta není vyloučena.

autoři: Jan Markup , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio