Do Plzně doputovalo betlémské světlo. Rozdávat se začne 23. prosince

20. prosinec 2021 21:14, aktualizováno

Betlémské světlo je plamínek zapalovaný každoročně před Vánoci v betlémské jeskyni. Letecky doputuje do Rakouska a skauti ho pak odtud rozvážejí do mnoha evropských zemí. V Plzni se betlémského světla i letos ujali skauti ze střediska Ichthys.

„Plamínek k nám do Plzně putoval z Brna, kde jsme si ho v sobotu 18. prosince připálili od místních skautů a cestou do Plzně jsme ho rozdávali na všech zastávkách,“ popsal Petr Beroušek, který je hlavním koordinátorem betlémského světla v Plzni ze střediska Ichthys.

Hlavním rozdávacím místem betlémského světla bude v Plzni na náměstí Republiky katedrála svatého Bartoloměje, kam si mohou lidé přijít 23. prosince od 14 do 18 hodin, na Štědrý den pak od 9 do 17 hodin Betlémské světlo se bude v Plzni rozdávat i v několika dalších kostelech. Přesný seznam i další podrobnosti najdou zájemci na webových stránkách betlemskesvetloplzen.skauting.cz.

Ti, kteří se rozhodnou přijít pro plamínek z Betléma, budou muset dodržovat aktuální bezpečnostní protiepidemická opatření. „Byli bychom rádi, kdyby všichni měli nasazené respirátory a dodržovali dostatečné rozestupy od ostatních,“ doplnil Petr Beroušek.

Plamínek odebraný z věčného ohně, který hoří v jeskyni pod bazilikou Narození Páně v Betlémě v centrální části Palestiny, představuje symbol míru, lásky, naděje a přátelství. V novodobé historii za myšlenkou světla míru stojí rakouská umělkyně českého původu Ada Brandstetter a její vzpomínky na Štědré dny v Plané u Tachova. Děti si večer po zpěvu koled odnášely domů rozsvícené lucerničky zapálené plamenem přímo „od Ježíška“ z vánočního stromu u kostela. Ada obnovila tuto tradici ve svém druhém domově Nussdorfu pod názvem Světlo ve tmě. Posléze se tradicí nechala inspirovat veřejnoprávní rakouská televize ORF. V roce 1986 v rámci vánoční sbírky na pomoc postiženým dětem přivezlo světlo přímo z Betléma jedno z postižených dětí rakouskými aerolinkami do Lince. Do České republiky betlémské světlo poprvé připutovalo v roce 1989. Od té doby se každý rok před Štědrým dnem rozdává po celé zemi.

autoři: Veronika Krátká , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio