Do Plzně opět zavítá Febiofest

27. březen 2019 13:22

Filmový festival Febiofest tento týden vrcholí v Praze a od příštího týdne ho čeká pouť po regionech. Do plzeňské kreativní zóny Depo 2015 se chystá od 2. do 4. dubna.

Jarní filmová nadílka v Plzni houstne, ještě neskončil festival Jeden svět, festival Finále se teprve chystá a mezi ně se stihne vklínit Febiofest. Už kdysi festival hostoval třeba v zaniklém kině Eden, pak se z plzeňského kulturního programu ztratil, aby se znovu vrátil, tentokrát do plzeňského depa. „To rozhodnutí, že festival by se měl do Plzně vrátit, je na straně festivalového týmu. Ale já si myslím, že takhle velký festival do Plzně patří. Představuje zahraniční snímky, které se nedostávají do distribuce, a podporuje český film. Mně by přišla škoda, kdyby v Plzni chyběl,“ řekl programový ředitel neziskové organizace Plzeň 2015 Tomáš Fridrich.

Program filmových projekcí v Plzni najdete zde.

Film je podle něj na předních místech dramaturgického hledáčku tohoto kulturního stánku. „Vzhledem k tomu, že my z Depa 2015 se chceme filmu trochu intenzivněji věnovat, tak jedním z kroků je navázání spolupráce s různými českými festivaly. Febiofest je samozřejmě jedním z těch prvních,“ komentoval Fridrich. „Doufám, že se festivalové ozvěny v Plzni budou těšit patřičnému zájmu diváků,“ dodal.

 

Snímky do plzeňských ozvěn festivalu podle něj vybírali lidé z Depa 2015 sami s asistencí programového oddělení Febiofestu. „Není v našich možnostech tady odehrát celý program, který čítá přes sto snímků, my budeme mít devět projekcí, ale myslím, že se podařilo sestavit docela pestrý program. Jsou tam historické snímky, animované filmy, jsou tam dokumenty, takže je to takový poměrně reprezentativní výběr toho, co diváci uvidí na festivalu v Praze,“ řekl Fridrich s tím, že pro školy je připravený speciální dopolední program. „Uvidí český večerníček, bude tam film pro trochu starší děti. A právě na doporučení festivalového týmu jsme zařadili dokument Petra Jacksona Nikdy nezestárnou, což jsou oživené kolorované záběry z první světové války, takže diváci uvidí tento historický materiál v barvě,“ upřesnil.

autoři: Petra Kosová , Michaela Svobodová
Spustit audio