Plzeň má nový památník Díky, Ameriko! Dělníci dnes dva obří žulové pylony usadili na své místo

25. duben 2018

Po dvou letech má Plzeň zpět památník Díky, Ameriko! Dva 22 tunové žulové pylony, které připomínají osvobození Plzně americkou armádou, dnes dělníci usadili na své místo. Ty původní muselo město odstranit. Popraskaly a byly nebezpečné.

Žulové kvádry nechalo město vytěžit ve Francii, pak putovaly do středních Čech, kde do nich kameník ze společnosti Česká žula vytesal nápisy v češtině a angličtině a taky státní symboly.

Aby se kvádry neponičily, bylo potřeba přepravit je na místo v ochranných klecích, potvrdil jednatel společnosti Česká žula Josef Habart: „S ochrannou klecí se pylony postavily, usadily se na místo a až potom se ochranná klec rozebrala. Asi tak 20 centimetrů do hloubky pylonu se navrtal kotevní otvor a do toho se upevnil kotevní trn.“  Navíc budou pylony jištěny ještě chemickou maltou v samotných základech.

Nejtěžší na celé akci bylo sehnat kámen

 „Město mělo na obnovu památníku Díky Ameriko! připraveno 13 milionů korun, teď se pohybujeme něco přes 10 milionů korun. Nejtěžší na celé akci bylo sehnat kámen. V České republice bohužel kámen těchto rozměrů není možné sehnat, takže jsme se obrátili na lom na jihu Francie, kde jsme žulový kámen sehnali,“ popsal  náměstek primátora Pavel Šindelář.

Ve Francii bylo pro potřeby plzeňského památníku vylomeno 6 kamenných bloků, z nichž nakonec experti vybrali dva nejlepší. Podrobně je ještě prozkoumali odborníci, aby neměly nějaké skryté vady. Podle zástupců plzeňské radnice, kteří byli ve Francii kameny vybírat, to byl v té době jistě nejvíce kontrolovaný kámen v Evropě. Další testy čekají pylony ještě až budou usazené.

Slavnosti svobody začnou 3. května a v ten den, v 17 hodin, dojde taky na slavnostní odhalení nového památníku Díky, Ameriko!

autoři: kos , jik
Spustit audio