Do sušické základní školy zamířili místo žáků dárci krve

22. duben 2020 10:35

Domažlice, Horažďovice, Nalžovské Hory, Staňkov, Bělá nad Radbůzou nebo Sušice. To jsou jen některá z měst, do kterých pravidelně zajíždí pracovníci klatovské transfúzní stanice, aby dárci nemuseli dojíždět do nemocnice.

Odběry při výjezdech tvoří zhruba třetinu ze všech odběrů stanice a pokračují i teď, v době koronaviru. Jen se zpřísnila některá hygienická opatření, například v Sušici z preventivních důvodů přesunuli odběrné místo z domova pro seniory do školy.

Zpřísnila i některá opatření

„V jedné místnosti základní školy v Lerchově ulici je předvyšetření dárců, tedy vyšetření krevního tlaku a krevního obrazu. Ve druhé místnosti proběhne vyšetření lékařem a ve třetí už bude probíhat odběr,“ popsal ředitel klatovského Červeného kříže Jiří Böhm. Ve čtvrté místnosti je oddychové místo s občerstvením. Škola zajistila dezinfekci prostor. Po ukončení odběrů budou místnosti dezinfikovány ještě jednou.

Dárci krve jsou zlatí

„Přinutilo mě to zavzpomínat na školní družinu, na jídelnu a tak,“ řekla s úsměvem dárkyně krve Lenka Lupíšková. „Je to super, že nemusíte daleko až do Klatov. Kdyby vám náhodou řekli, že máte málo krvinek a odběr by nešel uskutečnit, byla by to zbytečná cesta,“ dodala.

"Snažíme se lidem přes internet říkat, že pořád fungujeme, že krev je potřeba. Vychází nám hodně vstříc. Chodí i spoustu prvodárců,“ potvrdila vedoucí lékařka transfúzního oddělení v Klatovech Jana Zítková.

Na samotné transfúzní stanici v Klatovech aktuálně také odebírají hodně dárců. „Přestože se neoperuje, do nemocnice se dostávají lidé v horším stavu, protože to nechávají na poslední chvíli. Krev je hodně potřeba. A dárci jsou zlatí, pomáhají nám,“ pochválila si lékařka Jana Zítková.

Transfúzní oddělení Klatovské nemocnice objíždí zhruba deset míst na Klatovsku a Domažlicku. Při jednom výjezdovém odběru odebere zhruba 15 až 40 dárců.

autoři: Jitka Englová , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio