Do Tachova se po desítkách let vrátila vzácná socha z 16. století

28. únor 2019 10:20

Tachovský zámek se může pochlubit novými exponáty. Na turisty čekají police plné starých knih nebo fotografie z rodinného alba knížecí rodiny Windischgrätzů. Největší novinkou nadcházející sezóny bude ale vzácná socha.

„Nejnovější exponát, který budeme mít na zámku vystavený je socha světice. Pravděpodobně se jedná o pannu Marii, hlavně podle pohledu a sepjatých rukou. Socha se nacházela, pravděpodobně od 16. století, ale určitě do 50. let 20. století, v osadě Světce v bývalém paulánském klášteře a v zámku, který patřil Windischgrätzům. V 50. letech byla socha odvezena na zámek do Kynžvartu, kde byla v místním depozitáři uložená po dlouhá desetiletí,“ řekl kastelán tachovského zámku Pavel Voltr.

Do Tachova se vrátila vzácná socha světice z 16. století

Před rokem a půl dostala správa tachovského zámku zprávu, že se socha světice nachází na zámku Kynžvart. Hned poté začalo jednání o její navrácení zpět na zámek v Tachově. „Chtěl bych moc poděkovat správě zámku v Kynžvartu, panu Petráňovi v klášteře v Kladrubech a vedení územní památkové správy Národního památkového ústavu v Praze, protože to zapůjčení sochy odsouhlasilo. Je to výborné, když se do tachovské expozice vrací přesně ty předměty, které měly s rodem Windischgrätzů přímou souvislost,“ upřesnil kastelán Voltr.

Sochu návštěvníci uvidí v dubnu

Socha světice měří 122 centimetrů a v minulosti stála podle Pavla Voltra pravděpodobně na podstavci, protože je vyřezána tak, že shlíží dolů na modlící. V současnosti je socha v depozitáři v horním patře zámku v Tachově. Za několik století se na ní podepsal nejen zub času, ale i červotoč. „Za těch více než 400 let si socha zažila svoje a dokonce přišla i o svatozář, ale moc pěkné jsou detailně propracované její ruce. Myslíme si, že ruce byly k soše přidané až v pozdějším období,“ popsal Pavel Voltr.

Do Tachova se vrátila vzácná socha světice z 16. století

Socha světice bude vystavena v zámecké kapli. Poprvé si ji budou moci návštěvníci prohlédnout 14. dubna při oficiálním zahájení turistické sezony.

autoři: Lukáš Milota , jik
Spustit audio