Do Tachova se sjeli učit chrámoví varhaníci z celé republiky

19. srpen 2021 16:55

Varhaníci z celého Česka přijeli na soustředění do Tachova. Čtyři lektoři zde učí frekventanty co nejlépe ovládat varhany, aby se mohli posadit k tomuto nástroji a doprovodit mši nebo koncertovat.

V Tachově se aktuálně soustředí 15 varhaníků z celé republiky. Součástí soustředění je výuka v oborech potřebných pro chrámové varhaníky. „Učíme je, aby dokázali doprovodit píseň, doprovázet lidový zpěv při liturgii a zahráli správným způsobem ve čtyřhlasých úpravách s použitím pedálové hry,“ vysvětlila lektorka Jana Vokatá.

Varhaníci získávají na soustředění odbornou průpravu a další dovednosti, které jim chybí. Většina účastníků soustředění již při bohoslužbách na varhany doprovází, chtějí si však svůj um zlepšit a obohatit o znalosti získané od lektorů. Někteří varhaníci přijeli dokonce už poněkolikáté.

Ve farním sále probíhá teoretická část výuky, kterou vede skladatel a pedagog Radek Rejšek. „Probíráme zde základy hudební teorie. Smyslem tohoto školení je uvést frekventanty do jakési problematiky základního přehledu a poradit, kde informace nalézt,“ doplnil lektor.

Soustředění vyvrcholí společným vystoupením v pátek při bohoslužbě v tachovském kostele Nanebevzetí Panny Marie v 18 hodin, kdy varhaníci předvedou vše, co se naučili.

autoři: Lukáš Milota , Iva Štěpánková
Spustit audio