Do továrny v Plesné jezdil i mistr Baťa. Zajímavou historii objektu odhalil jeho současný majitel

2. květen 2022

Ještě donedávna se o továrně v Plesné příliš nevědělo příliš. Teď k ní vzniká samostatná výstava. Může za to nový majitel, který veškeré informace starší než 100 let dohledal. Všechno je přitom tak trochu náhoda.

Když se řekne Plesná, mnoho lidí si malou obec na Chebsku spojí s textilním průmyslem. Jen málokdo ale zná historii průmyslového areálu, kde teď sídlí firma Elroz Invest. Přestože byla továrna v minulosti významným místem a materiál na výrobu bot z ní odebíral i Tomáš Baťa, ještě donedávna o ní nikdo nevěděl. Změnilo se to až s příchodem nového majitele, který veškeré informace dohledal.

Areál továrny i s vilou zakoupil roku 2018 Filip Dušek, současný majitel firmy Elroz Invest. „Věděl jsem, že tady asi byla nějaká textilka a věděl jsem, že se tady od 60. let vyráběly rozvaděče, což je i náš produkt, ale nějaký detail jsem neznal,“ uvedl Filip Dušek.

Nebyl přitom jediný, kdo neznal podrobnosti o areálu. Podobně na tom bylo vedení obce i místní historici. „Historie patří mezi mé koníčky. Když jsem něco koupil, tak jsem začal pátrat co to je. Zajímalo mě, kdo v té vile bydlel, kdo vlastnil tu fabriku a co v ní vyráběl. Beru to tak, že ty věci vás mohou inspirovat. Pátral jsem česky, německy a moc jsem toho nezjistil. Začal jsem pátrat anglicky víc konkrétně,“ doplnil.

Stopy vedly do anglického antikvariátu

Stopy ho nakonec zavedly až do anglického antikvariátu. Právě tam narazil na cizojazyčnou tlustou knihu s názvem Beruška, svou továrnu v ní poznal okamžitě. Autorem knihy je Eric Pasold, úspěšný podnikatel z 20. století. V továrně vyrůstal a strávil v ní důležitou část života.

„Proč se jmenuje Beruška? Lady Bird byla značka, kterou firma používala v Anglii pro své dětské oblečení,“ řekl Dušek. Zatímco pro anglické čtenáře nebyla kniha příliš zajímavá, pro Plesnou znamenal její objev velký posun. Kromě podnikatelských záměrů Erica Pasolda totiž publikace obsahuje také důležité informace o životě na Chebsku. Život před 100 lety je v ní navíc zdokumentovaný na dobových fotografiích.

Zmizení rodiny i setkání s Baťou

V knize je možné dohledat několik zajímavých příběhů. Autor píše například o zmizení jeho rodiny v Bermudském trojúhelníku i o setkání s mistrem Baťou. „Eric Baťu velmi obdivoval. Setkal se s ním několikrát. Byl subdodavatelem, pravděpodobně mu dodával nějaké látky. Popisuje tady příhodu, kdy si Baťa lehl v Plesné pod stroj a vylezl celý umazaný, strašně ho ale zajímalo, jak vyrábí,“ prozradil Dušek.

Podle něj se život Erica Pasolda vymykal tím, že jeho výroba pokračovala i po druhé světové válce. Samotný Pesold po roce 1945 opustil. Odstěhoval se s anglickým občanství do Velké Británie, kde proslavil i další značky včetně Berušky. „Nechtěl skončit v Plesné, byl hodně kosmopolitní. Po roce 1945 rychle přesídlil do Británie,“ doplnil současný majitel továrny.

Kdyby v anglickém antikvariátu náhodně nenarazil na knihu, která celý příběh odhalila, nikdy by se zřejmě nedověděl, jak důležitý objekt koupil. Mnohem podrobněji chce historii areálu odhalit na výstavě, kterou chystá.

autoři: Dominik Hron , nkr
Spustit audio