Do velikonoční nádivky můžeme dát vedle kopřiv i další bylinky
Autorka květinových kuchařek Jana Vlková se považuje nejen za „kytkožrouta“, ale také za „masožrouta“, takže v její velikonoční nádivce maso nechybí. Je v ní ale o poznání víc bylinek, než je uvedeno v jiných receptech.
„Nabídka přírody je každý rok trochu jiná, používám, co zrovna najdu. Nejlepší jarní zeleninou jsou samozřejmě kopřivy, potom pampelišky. Mladé pampeliškové listy působí zároveň očistně. Další mojí favoritkou je bršlice kozí noha, ráda mám i kerblík, ale ten není snadné najít. Mezi mé oblíbené patří také šťovík a česnek podivný, který roste v parcích. A samozřejmě nesmím zapomenout na první jarní české koření popenec,“ vyjmenovává Jana Vlková.
- 6 vajec
- 1/4 l mléka
- muškátový oříšek
- sůl
- pepř
- 6 – 8 rohlíků (nejlépe od včerejška nebo předvčerejška)
- kopřiva, bršlice, kerblík, pampeliška, šťovík, česnek podivný, popenec
- 40 dkg prorostlého uzeného masa
Velikonoční nádivka s bylinkami
Rohlíky nakrájíme na kostičky. Vejce rozkvedláme v mléce se solí, pepřem a muškátovým oříškem a zalijeme jimi rohlíky. Necháme chvíli odpočinout, aby se mléko s vejci do kostiček rohlíků nasáklo. Bylinky nasekáme nahrubo, aromatičtější popenec najemno. Uzené nakrájíme na kostičky. Vše smícháme a v pekáčku vymaštěném sádlem pečeme dorůžova.
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Nenechte si ujít kouzlo staré Číny s Hankou Maciuchovou
Ondřej Kepka, režisér a moderátor


Tajný deník čínské císařovny
Románové zpracování životního příběh císařovny vdovy Cch'-si, která se jako mladá dívka Jehonala stala konkubínou císaře a díky mimořádné inteligenci, intrikám i krutosti dokázala postupně vystoupat na vrchol a na půlstoletí se stát faktickou vládkyní Číny.