Dobřanské rychtářské právo je čerstvě zrestaurované. Vyrobí i jeho repliku

15. červen 2020 15:30

Rychtářské právo kdysi bývalo symbolem moci. Nový rychtář na něj skládal přísahu. Během úředního jednání s ním také dával znamení, kdo má mluvit. Právem mohl rychtář i trestat. Koho udeřil, přišel prý o čest. Starobylé rychtářské právo mají i Dobřany na jižním Plzeňsku. Nyní je čerstvě zrestaurované.

Rychtářské právo je jakési žezlo z kůže, obalené černou průsvitnou látkou, se třemi stříbrnými spirálami. Na konci je stříbrný pogravírovaný plát, přichycený ke kůži stříbrnými nýty. „Jedna spirála chyběla, tu jsme museli vyrobit nově. Chyběl i jeden nýt,“ řekla restaurátorka Helena Kastlová. „Já jsem se ujala toho tubusu z hovězí kůže. Stříbro se muselo oddělit od textilní části. Samet byl velmi rozrušený, musel se opravovat. Nyní není vůbec poznat, kde poškození bylo,“ popsala Helena Kastlová.

Rychtářské právo kdysi bývalo symbolem moci

Dobřanské rychtářské právo pochází z roku 1652. O tom, že by se někdy v minulosti restaurovalo, se kroniky nezmiňují. Opravu už ale potřebovalo, a protože se jedná o movitou kulturní památku, pomohlo i ministerstvo kultury. „Náklady byly 79 000 korun, ministerstvo kultury přispělo 45 tisíci,“ potvrdila dobřanská místostarostka Lenka Tomanová.

Lidé se na dobřanské rychtářské právo mohli podívat během poslední Noci kostelů. Teď už je opět na radnici v trezoru. „Chceme si nechat vyrobit repliku, kterou natrvalo umístíme v kostele sv. Víta,“ dodala místostarostka.

autoři: Jan Markup , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio