Dobřany budují pozitivní náladu a chystají oslavu tří sedmiček

24. březen 2020 07:20

Pokud budete brouzdat po sociálních sítích a jste z Dobřan a okolí, tak vás bude možná zajímat skupina s názvem Dobřany bez trudnomyslnosti. Jejím hlavním záměrem je, aby lidé měli v době nouzového stavu možnost sdílet a dozvídat se pozitivní věci.

V současnosti má skupina zhruba 150 členů. Dokonce lidé, co normálně sociální sítě nevyužívají, si nově zřizují své účty, aby měli informace a povědomí o tom, co se kolem nich děje. „My jsme v Dobřanech zvyklí žít akčně, spolu, pohromadě. Na oblíbených stránkách Dobřanských listů se příliš míchá to praktické s tím pozitivním. Tak jsme zřídili úplně něco nového,“ řekl starosta města Martin Sobotka.

„Lidé tu skupinu dobře pochopili. Když se tam objevil nějaký škarohlíd nebo kalič vody, tak si to s ním sami vyřídí v diskusích. Lidé se nebojí prát se za to, abychom čelili tomuto stavu s humorem, vesele a odhodlaně.“

Budovy zdobí vlajky a srdíčka

Město Dobřany také vyzvalo občany, aby vyvěsili státní vlajky. „Bereme to jako symbol virem nedobytého území. Máme na to příjemné odezvy. Ve městě potkáváte málo lidí a když je potkáte tak nevidíte jejich úsměvy. Teď se smějou budovy. Nejen díky vlajkám, ale i díky vyvěšeným děkovacím srdíčkům a podobně,“ dodal starosta.

Město jako mnoho jiných zavedlo rozvoz obědů pro seniory nad 60 let, nákupy a dovoz léků. Činorodí lidé šijí roušky, dovezli jich asi 300 do Psychiatrické nemocnice Dobřany. „Snažíme se budovat pozitivní atmosféru. V téhle fázi, než budeme čelit něčemu složitějšímu, je to strašně důležité.“

Dobřany slaví letos 777. výročí svého vzniku. „To jsou tři šťastné sedmičky. Začali jsme na tom pracovat ještě před nouzovým stavem. Chystáme překvapení a doufám, že nám vyjde,“ slíbil Martin Sobotka.

autoři: Karolína Sedláková , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio