Dobřany chtějí z městské zvonice udělat turistickou atrakci

7. červen 2017

Dobřany získaly do svého majetku městskou zvonici na náměstí. Převzaly ji od sdružení křesťanů Koinonia Jan Křtitel, které v Dobřanech spravuje kostel svatého Mikuláše a faru. Město chce zvonici opravit, aby se stala novou kulturní a turistickou atrakcí Dobřan.

Město získalo zvonici od Koinoie Jan Křtitel. Převodu a podpisu smlouvy předcházely roky sporů o majetek, který se nakonec k oboustranné spokojenosti povedlo zdárně dokončit. A tak se nyní Dobřany mohou pustit do realizace svých plánů. „Zvonici chceme stabilizovat, vyčistit, opravit a zpřístupnit veřejnosti. Momentálně největším problémem bude vyřešit holuby a ochránit před nimi věž, protože jinak tu nikdy důstojné zázemí nevybudujeme,“ řekl starosta Dobřan Martin Sobotka.

Podpisu smlouvy předcházely roky sporů, který se nakonec k oboustranné spokojenosti povedlo zdárně dokončit. Smlouvu o převodu zvonice podepsal starosta Dobřan Martin Sobotka (vlevo) a generální představený Koinonie Jan Křtitel P. Alvaro Grammatica


Zvonice farního kostela svatého Mikuláše v Dobřanech byla po velkém požáru v letech 1694 až 1700 nově postavena stavitelem Leonardem Tronnerem. Původně měla jen 20 metrů a strmou stanovou střechu. V roce 1707 ale do zvonice udeřil blesk, který zničil velký zvon. V roce 1865 se věž zvýšila o 11 metrů a usadila se na ni 17 metrová kopule. V současnosti zvonice měří 45 metrů.

Z věže je nádherný výhled do dalekého okolí. Vidět je nejen Plzeň, ale i Chotěšovský klášter jako dominanta okolí, letiště v Líních, okolní polesí nebo psychiatrická nemocnice. Prozatím bude zvonice přístupná jen do své poloviny. „Chceme ji oživit co nejdříve, řádově v hodnotě statisícových investic do oprav. Změnit se musí provizorní zavěšení zvonů, které ve zvonici za války udělali Hitlerjugend, protože po náletu vyhořela a potřebovali ji opravit. Není to úplně pěkné, jsou tam traverzy a kolidují se schody. Takže musíme buď vyřešit jinak schody, nebo traverzy něčím nahradit, uvidíme, co bude lepší,“ vysvětlil Sobotka.

Vzájemná spolupráce vede k oboustranné spokojenosti

Podle Jiřího Štancla z Koinonie Jan Křtitel si církev váží spolupráce s Dobřany. Koninonia by tak rozsáhlým způsobem zvonici nevyužila, jako to plánuje město. „My jsme věž převzali za té podmínky, že církev tady bude moct vykonávat všechny své aktivity, jaké tu vykonávala do té doby. To znamená, že tu mohou zvonit, což je i v našem zájmu. Zvonice bez zvonů je mrtvé zařízení. Zvonice otevře své dveře veřejnosti letos na noc kostelů,“ uvedl starosta Martin Sobotka.

Město zvonici po úpravách veřejnosti zpřístupní příští rok.

autoři: čer , jik
Spustit audio