Dobřany rozdávají zdarma ochranné plastové ústenky. Ty navrhla a vyrábí firma z nedaleké Vstiše

2. duben 2020 11:50

Předražené respirátory, jednorázové roušky nebo dezinfekce. Hrozbu nákazy koronavirem se snaží někteří prodejci využít. Jako zjevení pak působí malá firma ze Vstiše u Dobřan na jižním Plzeňsku, která vyvinula vlastní plastovou ústenku. Tu navíc rozdává zdarma.

Reportáž o firmě ze Vstiše, která vyvinula a vyrábí vlastní plastové ústenky, jste v našem vysílání mohli slyšet zhruba před týdnem. Libor Oplt, který vše vymyslel, si tehdy posteskl, že kvůli vládnímu embargu nemůže používat nanotextilie. Pak by se totiž z ústenky stal respirátor nejvyšší třídy. Jenže od té doby se hodně změnilo, a dnes už je vše jinak. I díky naší reportáži se s firmou spojila řada odborníků i obchodníků, kteří chtějí pomoci ústenku vylepšit.

Čtěte také

„Začali se na nás obracet firmy, které obchodují s nanotextiliemi. Kontaktovali nás také univerzity, které s námi chtějí spolupracovat na poli zkoušení různých typů nanotextilií, jež by byly vhodné pro naši roušku,“ uvedl Libor Oplt.

Malá firma, která zachraňuje nejen první linii

Na počátku firma vyrobila 200 zkušebních kusů ústenek. Za několik dnů se jejich počet několikanásobně zvýšil. „Aktuálně máme za sebou přibližně pět tisíc kusů. Tisíc ústenek jsme dodali jednomu středočeskému městu, které samo navrhlo cenu 50 korun za kus, za což jsme byli moc vděční, neboť nám to pokrylo alespoň část vložených nákladů. Zbytek ústenek dáváme zdarma,“ popsal Libor Oplt.

Rozdávání ústenek pokračuje i tento týden. Lidé si je mohou vyzvednout buď v sídle firmy ve Vstiši nebo v Dobřanech, kde je výdej zajištěn na dvou místech. Prvním je Informační centrum, kam je možné přijít během běžné otevírací doby, druhým místem je fotbalové hřiště, kde se roušky rozdávají každý den až do neděle 5. dubna vždy mezi 16. a 18. hodinou.

Vzhledem k tomu, že ústenky jsou nedostatkové zboží, na firmu se obrací stále více lidí, ale také institucí. „Množí se dotazy firem, zda by od nás mohli odebrat, a bohužel i státních organizací, ať už to jsou hasičské sbory, nebo dokonce i oddělení nemocnic, které si stěžují, že nemají žádné kusy na skladě,“ dodal Libor Oplt.

Nový vylepšený typ respirátoru by firma chtěla podle Libora Oplta představit ještě tento týden.

autoři: Jan Markup , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio