Dobrovolné testování učitelů běží až do pátku. Absolvovala ho už třeba 1. ZŠ v Plzni

15. prosinec 2020 17:00, aktualizováno

Strávit Vánoce s vnoučaty si přeje hodně seniorů. Jsou mezi nimi i učitelé. Aby měli jistotu, že rodinu nenakazí koronavirem, nechali se někteří z nich otestovat antigenními testy. Jako například na 1. základní škole v Plzni.

V Česku dál pokračuje testování učitelů na koronavirus pomocí antigenních testů. Začalo 4. prosince a potrvá do 18. prosince. Zájemci se můžou sami objednat na vybrané odběrové místo. V Plzeňském kraji zatím z 12 tisíc učitelů projevila zájem zhruba třetina. Tam, kde se hlásí většina zaměstnanců nebo velká skupina, přijede s testy přímo do školy mobilní odběrový tým. V pondělí ráno zavítal i na 1. základní školu v Plzni.

Podle ředitele školy Radka Dolenského je důležité, že mají učitelé možnost nechat se otestovat přímo ve škole. Kdyby se měli objednávat a sami dorazit na nějaké odběrové místo, určitě by účast nebyla tak hojná. „Z naší školy se nechá testovat 30 učitelů a 10 nepedagogických pracovníků, tedy asi třetina zaměstnanců,“ uvedl ředitel.

Vánoce stráví bez obav

Do tělocvičny odrazila na testování i paní učitelka Soňa Štefančíková. „Je pro nás důležité, že je možné se nechat otestovat ve škole. Kdybychom museli sami někam jet, museli bychom se minimálně na dvě hodiny uvolnit z vyučování,“ konstatovala. Každý z testovaných zaměstnanců dostal přesný časový harmonogram, kdy se má do tělocvičny dostavit.

Pro vyučující Radmilu Burianovou znamená test jistotu, že může bez obav strávit Vánoce s rodinou. „Kolegyně v kabinetu měla pozitivní test, proto se z preventivních důvodů nechám otestovat, abych se mohla vídat s vnoučaty,“ vysvětlila.

Zaměstnanci 1. základní školy v Plzni se dozvěděli výsledky testů během včerejška, všechny byly negativní. Testování učitelů probíhá až do pátku, kdy také začíná dobrovolné testování veřejnosti.

autoři: Martina Klímová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio