Dobrovolní hasiči dezinfikují Staňkov a jeho okolí

23. únor 2021 20:00, aktualizováno

Bankomaty, lavičky, autobusové zastávky i vchody domů. Na náměstí ve Stankově na Domažlicku a v okolních vesnicích dezinfikují hasiči riziková místa a plochy, kde se schází větší množství lidí a může se tam vyskytovat koronavirus.

Čtyřčlenný tým dobrovolných hasičů chodí po městě v nepromokavých oblecích, helmách, štítech, gumových rukavicích a s dvacetikilovou nádobou plnou dezinfekce na zádech dezinfikují riziková místa.

Hasiči ve Staňkově dezinfikují veřejná místa

Postřikovačem s dezinfekcí hasiči ošetří veškerá madla a povrchy, kde si lidé sedají a kterých se dotýkají. „Vydezinfikujeme nádraží, autobusové zastávky, zdravotní středisko, dům s pečovatelskou službou a pokud si obyvatelé města podají žádost, tak dezinfikujeme i vchody bytovek a podobně,“ sdělil velitel dobrovolných hasičů ve Staňkově Patrik Sellnar.

Hasiči používají dva druhy dezinfekce

Dezinfikuje se alkoholovou dezinfekcí, která se používá na vnitřní prostory nebo chlorovou dezinfekcí ve vnějších prostorech. „Chlorové dezinfekce se spotřebuje zhruba 120 litrů za den a alkoholové zhruba 10 litrů,“ vysvětlil místostarosta obce Jiří Bek.

Dobrovolní hasiči dezinfikují městské prostory ve svém volném čase minimálně třikrát týdně. Obejít a vydezinfikovat město jim zabere přibližně tři hodiny. Obyvatelé si jejich práce váží a vzhledem ke zhoršující se epidemické situace na západě Čech jejich práci považují za téměř nezbytnou.

autoři: Martina Klímová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio