Dobrovolníci chtějí zachránit fresku na faře v Poběžovicích. Spustila se dobročinná akce

13. říjen 2021 19:54, aktualizováno

Nástěnná malba na budově barokní fary v Poběžovicích na Domažlicku znázorňující Pannu Marii je poškozená a nutně potřebuje zásah restaurátorů. Dobrovolníci vyhlásili sbírku, s jejíž pomocí chtějí obnovu fresky financovat. V rámci oprav fary ale už zvládli vlastními silami celou řadu věcí.

„Freska na poběžovické faře je ve velmi špatném stavu a my nikdy nevíme, kdy zmizí, protože horní štuk, ve kterém je obraz Panny Marie vyryt se hodně nadzvedává a postupně opadává. Přičemž dolní část už téměř chybí. Fresku vnímáme jako symbol svobody a čistoty a ochránkyni města Poběžovice. Takže jsme se rozhodli iniciovat její záchranu,“ řekla jedna z organizátorek dobročinné akce Eva Vondrášová.

V současné době je v plném proudu sbírka na obnovu fresky. „Nemáme stanovenou žádnou cílovou částku. Rozhodli jsme se nechat to otevřené. Podle toho, kolik nám přispějí lidé, kolik přispěje nadace Via, která nás podporuje a město Poběžovice, které se finančně také zapojí, zvolíme rozsah záchranných prací. Buď fresku zafixujeme, aby dál neopadávala, anebo pokud se dostaneme do vysoké částky, požádáme příslušné restaurátory, aby se pokusili fresku dotvořit. Takže vše je otevřené. Prozatím máme v kampani vybráno 13 200,- Kč. Tuto částku nadace Via znásobí a přidá se i město Poběžovice. Plně ale doufáme, že lidé budou ještě tak laskaví a něco přispějí,“ doplnila Eva Vondrášová.

Dobrovolníci se podílejí na obnově celé fary

„Už jsme zvládli vyčistit faru, vyčistit okapy, vyměnit prasklé eternitové šablony, zrenovovaly se vchodové dveře a teď u nich plánujeme nové orámování. Doufejme, že vstup do fary se celkově zlepší a bude se tam lépe chodit,“ popsala Eva Vondrášová.

Budova fary v Poběžovicích byla postavena roku 1680 a podle Evy Vondrášové její stavbu inicioval baron Wunswitz, který v Poběžovicích v té době vlastnil panství. Freska Panny Marie vznikla až o hodně let později, na přelomu osmdesátých a devadesátých let 20. století jako symbol nově získané svobody a vytvořil ji poběžovický výtvarník Jan Pech.

Podpořit záchranu fresky panny Marie je možné do konce října buď prostřednictvím webových stránek zamekpobezovice.cz nebo facebookového profilu zámku Poběžovice, anebo přes www.darujme.cz, kde si najdete tuto kampaň.

autoři: Veronika Krátká , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio