Dobrovolníci se v sobotu vypraví na úklid Chráněné krajinné oblasti Brdy

12. květen 2017

Dobrovolníci se zítra vydají na úklid nejmladší české chráněné krajinné oblasti Brdy. Uklidí nejfrekventovanější turistické trasy. Zájemci se můžou ještě přihlásit. Čeká je procházka v unikátní přírodní lokalitě a navíc pomůžou Brdy vyčistit před hlavní turistickou sezonou.

Akce navazuje na loňský první ročník, který se konal v listopadu po první návštěvnické sezoně v Brdech. „Naše dosavadní zkušenosti s návštěvníky z Brd jsou poměrně pozitivní. Návštěvníci se většinou rekrutují z řad milovníků přírody a ti se chovají k přírodě ohleduplně,“ doplnil Sotona.

Úklid Brd pořádají společně Vojenské lesy a statky, správa Chráněné krajinné oblasti Brdy a Arcibiskupství pražské, které spravuje lesy v jižní části v chráněné oblasti. „Trasy, na které dobrovolníci vyrazí sbírat odpadky, jsou dlouhé přibližně od 6 do 12 kilometrů, a kopírují nejfrekventovanější trasy v této unikátní přírodní lokalitě,“ řekl Jan Sotona, mluvčí Vojenských lesů a statků České republiky.

Odpad, který se v loňském roce v Brdech našel, rozhodně nebyl podle Jana Sotony pozůstatkem turistického ruchu: „Největší odpad, který jsme sbírali, po sobě rozhodně nezanechali turisté. Jednalo se například o staré umyvadlo či o vysloužilé pneumatiky. Takže se bohužel jednalo o někoho z okolí, kdo použil Brdy jako skládku komunálního odpadu.“

Tři trasy

Dobrovolníky čekají o víkendu tři trasy. První vede z Nepomuku, přes lokalitu pod Plešcem zpět do Nepomuku a měří zhruba 9 kilometrů. Druhá trasa povede ze Zaječova, přes Dolní Kvaň a Letiště pod Hejlákem a opět zpět do Zaječova. Ta měří sedm a půl kilometru. Nejdelší poslední 9,5 kilometru dlouhá trasa vede z arcibiskupských lesů z Hutě pod Třemšínem, přes Čertovo vřeteno, pramen U Roubenky, Třemšín a opět zpět do Hutí.

Organizátoři zajistí nejen svoz sesbíraného odpadu, ale i potřebné pomůcky, jako například pytle, rukavice a mapy tras. Další informace o akci Ukliď Brdy i způsob jak se přihlásit najdou zájemci na stránkách Vojenských lesů a statků nebo na webu Chráněné krajinné oblasti Brdy.

autoři: čer , jik
Spustit audio