Dobrovolníci v Dobřanech budou s opuštěnými seniory mluvit po telefonu

15. říjen 2020 17:30

V Dobřanech na jižním Plzeňsku rozváželi seniorům během první vlny koronaviru obědy, šili roušky a nyní se je snaží rozveselit třeba alespoň po telefonu. Dalším místem, které má nejen dobřanské seniory rozptýlit je virtuální skupina Dobřany bez trudomyslnosti

Na jaře rozváželi dobřanské technické služby seniorům v Dobřanech, Šlovicích a Vodním Újezdě zhruba 35 obědů denně. „Byla jsem nadšená, nemuseli jsme chodit do školní jídelny, kde by se setkávalo více lidí. Takto nám to přivezli přímo domů,“ pochválila služby 68letá Jiřina Landová, která by městu Dobřany za první koronavirovou vlnu nic nevyčetla, kdyby chtěla mohla využít i městské auto na cestu k lékaři.

Ochotně pomáhají i dobrovolníci

Kromě zaměstnanců technických služeb a dalších městských organizací bylo připraveno pomáhat i 40 dobrovolníků, kteří rozdávali plastové náustky nebo chodili před obchody, kde nabízeli seniorům rozvoz nákupů zdarma. Dobrovolníci jsou připraveni pomáhat i teď, zatím ale město zvládne všechno samo.

„Poptávka teď asi bude po nějakých aktivizačních službách pro seniory, protože se nemůžou scházet s blízkými a mají s nimi omezený kontakt, proto se je budeme snažit zabavit alespoň po telefonu. Uděláme velmi užitečnou práci a život seniorům takto zkvalitníme,“ řekl starosta Dobřan Martin Sobotka.

V Dobřanech se rozhodli bojovat proti koronaviru po svém a založili i virtuální skupinu Dobřany bez trudomyslnosti, kde se vzájemně obyvatelé města povzbuzují, motivují a sdílí mezi sebou příběhy.

autoři: Jan Markup , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio