Dobrovolníci zvelebují břeh rybníka Hvížďalka u Spáleného Poříčí

12. červenec 2019 14:00

Rybník nechalo město před lety odbahnit a zpevnit. Tím ale úpravy oblíbené rekreační oblasti neskončily. Letos se město se spolkem Pěstuj prostor zeptalo místních obyvatel, jak by měla Hvížďalka vypadat a co jim u rybníka chybí.

A nezůstalo jen u přání a plánů. Právě v těchto dnech jsou u rybníka dobrovolníci, kteří spolu s místními lidmi a za finanční podpory města břeh Hvížďalky upravují.

„Je tu krásná historická hráz s dubovou alejí, která má ale zároveň poměrně příkrý přístup do vody a hned je tam hloubka. Byl požadavek na to, aby byly více podél rybníku rozmístěny přístupy do vody a zároveň, aby tu vznikla nějaká místa na ležení a podobně. Vyrábíme takovou dominantní věc na hrázi, která bude sloužit jako vstup do vody, zároveň jako opalovací terasa a molo a vznikne i prvek něco jako skluzavka pro starší děti,“ popsal Marek Sivák ze spolku Pěstuj Prostor a s tím, že součástí budou i mola z pet lahví, které vytvoří plovoucí ostrůvek.

Přijít pomoct může každý

Dřevěný objekt u hráze bude stát na vrutech a na délku bude měřit zhruba deset metrů. Podle Marka Siváka bude většina prvků použita už podruhé: „ Máme tu spoustu trámů, různé hranoly, modřínová prkna atd. Vybrali jsme vždy dobré a použitelné kusy.“

Práce na břehu rybníku Hvízdalka budou pokračovat i v následujících dnech a v neděli 14.července odpoledne se tu koná společná brigáda. Přijít pomáhat může přijít kdokoliv, a to od 14 do 18 hodin.

Město na stavbu objektu a úpravu okolí rybníku dalo ze svého rozpočtu 150 tisíc korun. Část prací proběhne letos, zbytek si dobrovolníci naplánovali na příští rok.

autoři: Lukáš Milota , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio