Dobrovolný ekologický spolek ochrany ptactva v Plzni slaví 30. výročí

7. prosinec 2022 08:57, aktualizováno

Spolek DES OP, který provozuje i záchrannou stanici, má za sebou za dobu svého fungování tisíce výjezdů k volně žijícím živočichům. Aktuálně připravuje rekonstrukci. 

„Ve spolku se sešla výborná parta lidí a postupně jsme získali stovky příznivců, kteří nám pomáhají. Za těch 30 let nebyl asi ani jeden den, kdy bychom nesloužili, jedná se o nespočet zásahů a nejrůznějších akcí týkajících se nejen přímé záchrany, ale také projektů druhové ochrany nebo ekologické výchovy,“ říká předseda Karel Makoň. Spolek pečuje o tisíce živočichů – ptáků, ale také žab nebo netopýrů.

Co by si ochránci nejen ptactva přáli do budoucna, je uvědomělejší přístup lidí k přírodě. Je potřeba větší snaha o vnímání a pochopení okolního dění. „Spousta lidí si pořád myslí, že oni stojí na vrcholku pyramidy a přírodu řídí. Ve skutečnosti to ale tak není a to je potřeba si uvědomit,“ uvádí Karel Makoň. Zvířecí druhy bychom měli brát jako sousedy, kteří byli na světě dřív než my a s nimiž se musíme naučit žít v symbióze. „I láskyplný úmysl někdy kvůli neznalosti nepadne na úrodnou půdu. Všechny dobré skutky bychom měli konat s rozmyslem, aby byly co nejefektivnější.“

Spolek v současné době připravuje rekonstrukci stanice. Od původního plánu postavit úplně nový areál „na zelené louce“ muselo být kvůli souhře okolností upuštěno, nyní je tedy na pořadu dne přestavba a rozšíření stávajících objektů. Realizace je otázkou dalších pravděpodobně dvou až tří let.

Ochránci ptactva zvou všechny příznivce 25. prosince na vánoční akci s názvem Chlumonoš, kdy ze Záchranné stanice živočichů v Zábělské ulici na Doubravce vyrazí průvod pod Chlum. V květnu příštího roku pak spolek chystá výstavu velkoformátových informačních panelů v hlavní roli se zvířecími pacienty v Plzni pod galerií Masné krámy.

autoři: Jakub Kabourek , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio