Docela jako v Sixtinské kapli si můžete připadat na hradě a zámku Libá

2. červenec 2021
Poklady minulosti

Za návštěvu určitě stojí hrad a zámek Libá v Karlovarském kraji nedaleko Františkových Lázní. Ten nabízí hned několik zajímavostí. Jednou z nich je i nástropní freska od dnes již neznámého autora.

Jedna z mála nástropních fresek, objevujících se na hradě, byla nalezena náhodou, jelikož byla překryta štukatérskou výzdobou. Podle restaurátorů pochází freska zhruba z 15. století a tehdy zřejmě pokrývala celý strop. Dnes z ní zbylo už jen torzo.

Freska znázorňuje bohyni Dianu na lovu. „Pokud si všimnete prstu, který ukazuje na Dianu, tak jsme si říkali, zda tady nebyl Michelangelo, protože je to úplně stejné jako v Sixtinské kapli,“ zmínil zástupce majitelů a investora hradu a zámku Libá Jan Holoubek.

Zástupce majitelů a investora objektu Jan Holoubek

Pokud se návštěvníci postaví přímo pod fresku, uvidí, že Diana sama řídí koňské spřežení, troubí na hornu a pomalu se k ní blíží lovci. Některé motivy na fresce bylo nutné vykonturovat či domalovat, aby byly patrné. Šance, že se v objektu takto náhodně objeví další freska, jsou podle Jana Holoubka již minimální.

autoři: Kateřina Dobrovolná , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio