Dohánění lockdownu. Na letních kempech se děti učily, ale hlavně byly spolu

29. srpen 2021 09:45, aktualizováno

Jak vypadá ropucha a k čemu jsou dobré včely. I to se tento týden učí děti v Plzni na letním doučovacím kempu. Jsou mezi kamarády a nenudí se doma.

V Plzeňském kraji dobíhají poslední doučovací kempy určené pro školáky. Finančně je letos podpořilo Ministerstvo školství s cílem zmírnit dopady distanční výuky z minulého školního roku. V Plzni tyto kempy pořádala během letních prázdnin například Západočeská univerzita, Krašovská aktivity centrum, Techmania a taky Mezigenerační a dobrovolnické centrum TOTEM.

Už nemusí být zavřené doma

Právě centrum TOTEM uspořádalo sedm týdenních příměstských táborů zaměřených na různé předměty. Dnes tam končí tábor věnovaný přírodovědě a ekologii. Eliška si prohlíží kartičky s obrázky zvířat. „Naučila jsem se třeba to, že včely jsou moc důležité, nebo že daňci mají parohy jako lopaty,“ vyprávěla.

Helena Vernerová z Totemu, kde je 120 dětí v sedmi kurzech, se právě byla s dětmi podívat na Záchranné stanici živočichů na Doubravce. „Přínos vidím v tom, že se děti po té dlouhé době, kdy byly zavřené doma, dostanou mezi děti a že dostanou nějaký režim. A ty znalosti a dovednosti se předávají hravou formou, takže je to něco jiného než ve škole.

Děti se v angličtině nejdříve musely otrkat

Čtyři kempy zaměřené na výuku angličtiny uspořádala během léta i Západočeská univerzita v Plzni. Výuku mladších dětí měla na starost Varvara Golovatina. „Na začátku se děti bály mluvit anglicky, a když jsme ji pouštěli video, říkali, že nerozumí, ale za ten týden se hodně posunuly. Za týden se anglicky naučit nedá, ale byli alespoň v kontaktu s jazykem,“ popsala.

„Cílem bylo, aby se děti socializovaly, byly v kolektivu. A to si děti i rodiče pochvalovali, byli spokojení,“ uzavřel koordinátor kempů na ZČU Filip Bušek.

autoři: Martina Klímová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio