Dokázal předělat skladby tak, že jste je poslouchali raději než originál

30. prosinec 2014

Britský bouřlivák Joe Cocker odešel do nebe mezi své pěvecké kolegy. Po dlouhých letech sebezničování se dostal v osmdesátých letech opět nahoru a od té doby byl světovou hvězdou, získal cenu Grammy, byl důstojníkem řádu britského impéria za přínos britské hudbě a časopis Rolling Stone ho zařadil na 97. místo nejlepších zpěváků všech dob.

Joe Cocker, rodák z britského Shefieldu, nebyl rozhodně žádný skladatel nebo hudební znalec. Mládí si zejména užíval, a když jím byl příliš unaven, postavil se za mikrofon. Bylo mu 24 let, když se dostal na první místo britské hitparády s písní With A Little Help From My Friends od slavné dvojice John Lennon a Paul McCartney. Úplně ji předělal a byl na vrcholu. Tam zůstal i po svém následném vystoupení na festivalu v americkém Woodstocku v roce 1969.

Jeho další život byl však příliš divoký a Joe se několikrát dostal na samé dno svých fyzických i psychických sil, objevily se pověsti o drogách a v souvislosti s nimi byl také v roce 1972 na svém turné zatčen v Austrálii a jeho soubor se rozpadl. I nadále nestřídmě holdoval alkoholu, až si ve svých padesáti sedmi letech řekl, že už takhle dál žít nechce.

Joe Cocker

Začal si užívat dlouhé procházky v horách se svým psem, muškaření v Černém kaňonu, hrál kulečník s přáteli, celoročně pěstoval ve svém skleníku rajčata, rád se v televizi díval na fotbal.

Tvrdě bojoval s karcinomem plic. Zemřel 22. prosince 2014 na své farmě ve městě Crawford v americkém státu Colorado. Zůstala po něm manželka Pam, bratr, nevlastní dcera a dvě vnoučata.

Poslechnět si záznam pořadu Jaroslava Kopejtka věnovaný Joe Cockerovi.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.