Dokonalý rýžový nákyp s tvarohem a meruňkami podle Jaroslava Sapíka vás dostane

Porotce soutěže Pochoutkový rok Jaroslav Sapík nám prozradil, jak se u nich doma dělá rýžový nákyp. Skvělou chuť mu dodá vrstva tvarohové náplně a meruňkové marmelády. Je to slast a musí přesvědčit i odpůrce, kteří si vzpomenou jen na nákyp ze školní jídelny.

Postup

Ingredience
  • pro 4 osoby
  • 150 g kulatozrnné rýže
  • 750 ml mléka
  • 60 g cukru krystal
  • 1 citron
  • špetka soli
  • 3 vejce
  • 200 g kompotovaných (nebo čerstvých) meruněk
  • míslo na vymazání
  • 4 lžíce meruňkové marmelády (nejlépe domácí)
  •  
  • Na tvarohovou vrstvu:
  • 150 g tvarohu
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 50 g krásně napařených rozinek
  • 150 ml smetany (33 % tuku)
  •  
  • Na omáčku:
  • 5 půlek kompotovaných meruněk
  • 100 ml šťávy z meruňkového kompotu
  • šťáva z 1 citronu
  • 2 lžíce cukru
  • 2 lžíce meruňkové marmelády
  • 1 panák meruňkového (nebo pomerančového) likéru

Do hrnce dáme propláchnutou rýži. Přilijeme mléko, přidáme strouhanou citronovou kůru, trošku citronové šťávy, špetku soli. Nepřidáváme cukr, aby se nám rýže při vaření nepřipalovala.

Vaříme doměkka. Od bodu varu minimálně 20 minut, až z toho vznikne mléčná kaše. Odstavíme, promícháme, přikryjeme a necháme čtvrt hodiny hezky odpočinout, aby se to zbytek mléka vsákla do rýže.

Mezitím si připravíme tvarohovou náplň. Do mísy dáme tvaroh, moučkový cukr, napařené rozinky a vše zalijeme smetanou. Promícháme.

Rozklepneme vajíčka a oddělíme žloutky od bílků. Bílky osolíme a vyšleháme z nich tuhý sníh.

Do vychladlé rýžové kaše vmícháme žloutky a krystalový cukr. Pak tuto směs po částech zlehka vmícháme do vyšlehaného sněhu.

Do pekáčku vymazaného máslem přendáme polovinu ochucené rýžové kaše a uhladíme ji.

Povrch potřeme meruňkovou marmeládou a do ní těsně vedle sebe lehce zatlačíme půlky meruněk, jako bychom je skládali na koláč. Meruňky zatřeme tvarohovou náplní a nakonec vše završíme druhou polovinou rýžové kaše.

Povrch nákypu uhladíme a vložíme ho do trouby. Pečeme 40 minut při 170 °C.

Mezitím si připravíme ještě omáčku, kterou pak nákyp při servírování přelijeme. Z kompotu oddělíme zvlášť meruňky a zvlášť šťávu. Meruňky dáme do vysoké sklenice a zalijeme šťávou. Přidáme šťávu z citrónu. Mixérem vše vyšleháme.

Přidáme likér a podle kyselosti meruněk přidáme 1–2 lžíce moučkového cukru. Promixujeme. Kdyby omáčka byla řídká, přidáme meruňkovou marmeládu a znovu vyšleháme.

Jaroslav Sapík

Původ receptu není úplně známý, ale Jaroslav Sapík si ho pamatuje už od své babičky. V rodině ho dělali často. Oblíbili si švestkový, ale i ten s meruňkami, především těmi přezrálými, které dodají nákypu skvělou chuť.

Nákyp jsme připravovali pod dohledem jeho manželky Marcely, která má doma na starosti všechno sladké. Bylo to fajn a budeme na to s láskou vzpomínat.

Patrik Rozehnal a Jaroslav Sapík