Domažlice chystají obnovu pivovaru. Bude se tam dařit pivu i kultuře

29. listopad 2012

Domažlický pivovar z 18. století čeká kompletní rekonstrukce. Po ní se tam bude nejen opět vařit pivo, ale vznikne i multifunkční kulturní centrum nebo expozice věnovaná historii města.

Radnice počítá s tím, že na projekt za desítky milionů korun požádá o dotaci Evropskou unii. Náklady na opravy se budou pohybovat kolem 70 milionů korun, z toho 40 milionů by chtělo město získat v dotacích Stavbu by chtěla zahájit na přelomu let 2013 / 2014.

O výrobě piva v Domažlicích existuje první písemná zmínka už z roku 1341. V 80. letech byl pivovar součástí státního podniku Plzeňské pivovary a v roce 1994 přešel pod Plzeňský Prazdroj. Ten ho ale o dva roky později uzavřel. Teď to vypadá, že se tu pivo začne znovu vařit v roce 2014, nejpozději v roce 2015. Jen ještě není jasné, jak se bude jmenovat.
Jak dodává starosta Miroslav Mach, hlavní je, aby bylo pivo dobré a stalo s dalším turistickým lákadlem v chodském regionu.

Nejde ale jen o pivovar, v objektu vznikne i multifunkční centrum, které bude sloužit hlavně kultuře.Mimo jiné v něm bude sál pro divadelní představení a koncerty, kongresové sály, knihovna. Radnice dokonce vypsala svou vůbec první architektonickou soutěž, do které přišlo více než dvacet návrhů. Zvítězily nakonec dva a jejich autoři teď spolupracují na společné vizi.

autor: kos
Spustit audio