Domažlice dokončují přestavbu svého pivovaru na multifunkční kulturní centrum. Hotovo má být do června

5. květen 2020 06:20
Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Velkou zajímavostí je historická freska, která se kvůli zachování přesunula na jednu ze zdí komunitního centra. Na fresce je vyobrazen Jan Lucemburský, jak Chodovi v kroji potvrzuje privilegium vařit ve městě pivo

Rekonstrukce památkově chráněné budovy z roku 1720 se oproti původnímu plánu kvůli statickým problémům protáhla a prodražila. Práce vyšly na zhruba 140 milionů korun a část pokryla dotace.

Uvnitř objektu najdeme zázemí, například knihovnu, komunitní centrum, společenský sál nebo pivovar s restaurací. Stavební část už je hotová, teď se vybavují interiéry.

„Celé západní křídlo, kromě galerie a suterénu, má dvě patra kde je knihovna - vzdělávací centrum. V jižním křídle vznikl krásný prostor pro komunitní centrum. Kapacita je 50 míst k sezení, je tady ještě taneční sál. Tento prostor bude využívat i taneční obor základní umělecké školy. Máme tu také zázemí pro sociální pracovnici,“ popsala vedoucí domažlického infocentra Jana Jankovcová.

Velkou zajímavostí je podle Jany Jankovcové historická freska, která se kvůli zachování přesunula na jednu ze zdí komunitního centra. Na fresce je vyobrazen Jan Lucemburský, jak Chodovi v kroji potvrzuje privilegium vařit ve městě pivo. První písemná zmínka o pivovarnictví v Domažlicích je z roku 1341.

Tradici pivovarnictví chtějí v Domažlicích obnovit

Na vaření piva budou dohlížet Domažlické městské lesy. „Máme instalovanou varnu, která je téměř kompletní. Teď se dodělává zbytek pivovaru, ležácké tanky atd. Bohužel kvůli koronaviru jsme museli o měsíc prodloužit smlouvu s dodavatelem. Pivovar by měl být koncem května dokončen a současně započata první várka vaření piva. Maximální kapacita je 3 000 hektolitrů za rok. Ze začátku chceme vařit 500 až 1 000 hektilitrů. Uvidíme, jak to půjde, nebo nepůjde,“ uvedl ekonom Josef Forst.

V suterénu pivovaru se dokončuje pivovarské muzeum. „Odtud budou moci návštěvníci sledovat celou technologii pivovaru, která bude k vidění za prosklenými skly. Budou si tak moci představit, jak funguje celý proces v jednotlivých krocích za sebou,“ popsal sládek David Bierhanzl.

Kolaudace pivovaru by mohla být v polovině června. Otevření záleží na epidemiologické situaci. Pokud vše půjde dobře, mohli by zájemci první domažlické pivo ochutnat během letních prázdnin.

autoři: Martina Klímová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio