Domažlice mají nového starostu. Stal se jím dosavadní místostarosta Zdeněk Novák

22. listopad 2018 11:44

Na včerejším zastupitelstvu pro nového starostu hlasovalo 11 z 20 přítomných zastupitelů. Zdeněk Novák střídá po 12 letech starostu Miroslava Macha, který se kvůli preferenčním hlasům nedostal ani do zastupitelstva.

Povolební jednání byla složitá asi i proto, že se v Domažlicích po volbách dostalo do zastupitelstva 7 politických stran a hnutí. Do říjnových voleb na radnici vládla jen dvojkoalice složená ze Sdružení pro město Domažlice a KDU-ČSL. Ve volbách sice znovu vyhrálo Sdružení pro město Domažlice, ale přišlo o čtyři mandáty, takže najednou potřebovalo těch partnerů víc. 

V říjnu to původně vypadalo, že se vítěz voleb dohodne s hnutím ANO, KDU-ČSL a ČSSD. Sociální demokraté ale nakonec nesouhlasili. Dohodli se naopak na spolupráci s Piráty a ODS. Ani jedna z těchto tříčlenných koalic ale neměla nadpoloviční většinu a na ustavujícím zasedání zastupitelstva vůbec na volbu starosty nedošlo.

Nakonec se ale Jitka Heřmanová z ČSSD přiklonila k původní dohodě a to i navzdory tomu, že místní organizace ČSSD odhlasovala spolupráci s ODS a Piráty.

„Špinavé prádlo se má prát doma. K rozhodnutí mě vedlo morální hledisko, více to nebudu upřesňovat.  A také mě k tomu vedly některé nestandardní postupy při vyjednávání,“ vysvětlila svůj krok Jitka Heřmanová.

Překvapivě pomohl jeden hlas ČSSD

 Rozhodnutí Jitky Heřmanové okomentoval její šéf a druhý sociálně demokratický zastupitel v Domažlicích Jan Látka: „Jsem zklamaný. Ona má svůj názor a je to její rozhodnutí. Je nás tu nejen málo, ale vypadáme, že jsme nejednotní, jestliže každý hlasujeme jinak. Vnímám to jako morální prohru Sociální demokracie v Domažlicích.“

Ještě včera ráno to vypadalo, že se volba starosty bude muset znovu odložit. Nakonec to klaplo a Zdeněk Novák vyjádřil úlevu. „Mně se ulevilo strašně. Celou tu dobu po volbách jsem intenzivně prožíval a ve finále jsem si říkal, že by bylo dobré, aby bylo nové vedení města zvoleno, ať už to bude jedna nebo druhá skupina. Nedovedl jsem si představit, že by to provizorium trvalo další měsíc. Proto mi spadl velký kámen ze srdce,“ uvedl Zdeněk Novák.

A doplnil, že jako první dnes do pracovny domažlického starosty pověsí obraz prezidenta - ale ne současného, nýbrž Václava Havla. A pak se pustí do práce a bude pokračovat v projektech, na kterých se už jako místostarosta podílel. Spolu s ním dva místostarostové, kterými se stali dosavadní místostarosta Stanislav Antoš z KDU-ČSL a nově  Radek Wiesner z ANO. Zvoleni byli také další čtyři radní.   

autoři: Martina Klímová , jik
Spustit audio