Domažlice si připomínají konec druhé světové války

5. květen 2022 15:31, aktualizováno

77. výročí osvobození americkou armádou si připomínají Domažlice. Až do soboty můžou lidé navštívit vojenský kemp v zahradě pod Chodským hradem.

V Domažlicích slaví osvobození města americkou armádou. Historickou i současnou vojenskou techniku si lidé můžou prohlédnout v zahradě pod Chodským hradem až do sobotní 14. hodiny. Po dvou letech omezení způsobených pandemií koronaviru se konají oslavy v běžném rozsahu jako v minulosti.

V 18 hodin se zájemci můžou těšit na představení Patricka Dewana v kině Čakan s názvem Náhodný hrdina. Ve 20 hodin zahraje Big Band a zároveň se budou promítat dobové fotografie z osvobození na šikmou domažlickou věž.

K vidění je polní kuchyně, auta, zbraně, uniformy, historická i současná vojenská technika a život vojáků při válečném tažení. „Simulujeme kemp tak, jak opravdu vypadal. Tohle je džíp Mood z Vietnamské války,“ popsal Michal Vytiska. „Je to tady krásné, řídit bych to ale chtěl, až budu větší,“ řekl sedmiletý Péťa.

Historický vojenský kemp v Domažlicích

Pěchotní helmu a uniformu amerického vojáka z druhé světové války představil Jakub Jadlovský. „Takovou uniformu měla pěchota, která osvobozovala Domažlice, vzadu na helmě je balíček, kde je obvaz, a já jsem tam ještě doplnil krabičku cigaret Chesterfield."

autoři: Martina Klímová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio