Domažlice zvou na komentované prohlídky města

12. červen 2019 08:30

Letní turistická sezona na Domažlicku už tradičně patří také historii a místopisu. Pro zájemce jsou opět připravené toulky po chodské metropoli s místním průvodcem.

I v letošním roce nabízejí Domažlice toulky po zajímavých místech města s průvodcem - takzvaná Domažlická zastavení. Ty pro širokou veřejnost pořádá Městské kulturní středisko ve spolupráci s historikem Zdeňkem Procházkou. První letošní červnové putování po Domažlicích, které se koná už tento pátek v podvečerních hodinách, dostalo název Městem proti proudu vody a času aneb Cestou po domažlických mlýnech.

První setkání tohoto typu se uskutečnilo před několika lety a mezi místními je stále populárnější. Tomu nasvědčuje i vzrůstající zájem obyvatel, kterých se vloni sešlo přes 100. Vždy se totiž jedná o zajímavá místa ve městě, která sice mnohým už zevšedněla, přesto si zaslouží naši pozornost. Spojují totiž historii se současností. A stále je co objevovat.

V posledních letech se cyklus přednášek věnoval například domažlickým alejím, klášteru a jeho zahradě nebo židovskému osídlení Domažlic. Zájemci už se prošli také po zbytcích městského opevnění, absolvovali komentované prohlídky kostela a hřbitova U Svatých nebo se podívali do míst, kde stával bývalý městský špitál. Domažlická zastavení jsou navíc často doprovázena i odpovídajícím kulturním, většinou hudebním programem. Pořadatelé je připravují dvakrát do roka.

Letošním tématem jsou mlýny

Málokdo ví, že na katastrálním území bývalého královského města Domažlic bývalo 10 mlýnů, což popisuje také historik Zdeněk Procházka. Ten se tradičně ujme role průvodce, a to už tento pátek. Sraz je v 18:00 hodin na parkovišti u dolního Penny marketu. Odtud skupina vyrazí na cestu proti proudu bývalého vodního toku Mlynářka. Cestou je čekají různá zastavení týkající se vody ve městě, například u mlýnů zaniklých, ale také dosud zachovalých. Vstupné je jako vždy zdarma. 

autor: Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio