Domažlická nemocnice má tři nové sanitní vozy

26. listopad 2020 10:45

Nové sanitky Domažlické nemocnice budou od příštího týdne fungovat také jako záložní vozy pro Integrovaný záchranný systém. Vozy nabídnou i větší komfort běžným pacientům pro převozy na vyšetření do dalších nemocnic v kraji.

Zdravotnické dopravní služba Domažlické nemocnice zajišťuje neustálou dopravu raněných, nemocných ale například i rodiček a pacientů s neodkladnou péčí. V tomto týdnu převzala nemocnice tři nové modernější sanitní vozy. Dohromady vozy stály přes 4 miliony korun. Jeden z nich darovala nemocnici obec Česká Kubice.

V několika letech chce nemocnice obnovit celý vozový park

V letošním roce nakoupila Domažlická nemocnice tři sanitní vozy pro zdravotnickou dopravní službu, kterou provozuje od března roku 2019, kdy ji převzala od zdravotnické záchranné služby. „Tehdy jsme převzali celkem 13 vozidel, avšak některé jsou na hranici životnosti, takže jsme se rozhodli pro obnovu toho vozového parku,“ sdělil ředitel Domažlické nemocnice Petr Hubáček. Nemocnice by chtěla v několika letech obnovit celý vozový park.

Sanitní vozy jsou modernější jak po motorové a technické stránce, tak i zdravotnickou zástavbou. Vozidla mají panel pro ovládání zvukového a světelného zařízení. Do kabiny vede rampa a nachází se v něm pojízdné kardio křeslo i lehátko, což nabídne pacientům a řidičům větší komfort.

Tento týden bude u vozů dokončené registrace a příští týden by už měli vyjet do terénu. V případech, kdy se stane hromadné neštěstí nebo jiná krizová situace, budou nové sanitky připravené i jako záloha záchranné zdravotnické služby. „Na výzvu od dispečinku zdravotnické záchranné služby jsou vozidla vysílána a účastní se na zásahu té záchranky, pacienty poté transportují k nám nebo v případě indikace dispečinku i jinam,“ oznámil Petr Hubáček.

autoři: Karolína Sedláková , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio