Domažlicko je jediným místem výskytu hnědáska podunajského na území Čech

21. červenec 2022 10:40

Jediným místem výskytu hnědáska podunajského v Čechách je Domažlicko. Potvrdila to na konci loňského roku genetická analýza. Běžně ho totiž vídají lidé v Česku jen na lukách na jižní Moravě.

Nový druh motýla byl nalezen během jedné z loňských exkurzí pro veřejnost na Domažlicku. Jde o kriticky ohroženého hnědáska podunajského, který je prvním geneticky potvrzeným nálezem v chráněné krajinné oblasti Český les, ale i na území celých Čech.

Hnědáskovi podunajskému vyhovují louky, které nejsou hospodářsky využívány. Živnou rostlinou housenek tohoto motýla je jitrocel kopinatý, rozrazil a kokrhel. Hnědásek podunajský je rozšířen v Německu a bylo jen otázkou času, kdy přeletí hranice. „Je to Bavor s 15procentní příměsí něčeho ze Skandinávie,“ popsala s úsměvem Zuzana Blažková, zooložka Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Nyní už se na loukách na Domažlicku tohoto motýla najít nedaří. Hnědásek podunajský žije jednu sezonu, tedy rok. „Období letu dospělých hnědásků podunajských jsme již propásli. Podle atlasu by to mělo být v červenci a kousku srpna, ale nyní už tu žádný nelétá,“ uzavřela Zuzana Blažková.

autoři: Lukáš Milota , Iva Štěpánková
Spustit audio